VRANJSKI ANIMATORI OTVORILI VRATA: ŠAF za 35 godina postojanja postao poznat širom sveta (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

VRANJSKI ANIMATORI OTVORILI VRATA: ŠAF za 35 godina postojanja postao poznat širom sveta (FOTO)

Srbija -

Upoznao ih je svet, jer su njihove animacije kao i animirani filmovi obišli planetu, a animatori svetskog ranga njihovi su gosti na manifestaciji "Zlatni puž" , Svetskom dečijem festivalu koji od 2009. godine organizuje Javna ustanova Škola animiranog filma u Vranju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Vranja.

Danas na Međunarodni dan animacije koji obeležavaju od 2006. godine oni su jednostavno otvorili svoja vrata.

animatori, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Vranjski ŠAF je širom sveta poznat što zbog 35 godina postojanja, što zbog naših radionica kroz koje je prošlo toliko važnih imena iz sveta animacije. Mi se i dalje bavimo klasičnom animacijom kojom se ne bave više mnoge škole animacije u svetu. Na neki način je prevaziđen, prešlo se na kompjutersku animaciju, ali čini mi se da se u poslednje vreme sve više njih i vraća klasičnoj animaciji gde se sve dakle radi rukom i crteži, kolaž papir se seče rukom i ako je u pitanju plastelin valja se rukom. Bitno je to zbog ovih novih generacija koje imaju toliko prilika da se sretnu sa kompjuterima tabletima, telefonima, a nemaju priliku da to nešto rade rukom, a znamo koliko je fina motorika i taj razvoj bitan za te nove generacije", kaže za Kurir Jasmina Stojanović, v.d. direktora JU ŠAF.

animatori, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Nisu izostale ni brojne nagrade u proteklih 35 godina za ukupno 350 ostvarenja, animiranih filmova koliko je nastalo u ŠAF-u.

Od samog osnivanja škole u ŠAF-u su Nela Ćurčija, Seta Veličković Cvetković, Miroslav Đerić, i Snežana Trajković. Otkrivaju da su tada imali po 11 godina. "Mi smo generacija koja je uvek morala da se dokazuje". Tada volontirali a po završetku fakulteta započeli rad sa polaznicima, sa puno entuzijazma i kreativnosti.

animatori, Vranje
foto: Kurir/T.S.

ŠAF je od 10 do 16 časova u petak otvorio svoja vrata za sve koji žele da ih posete, tu su i organizovane grupe iz osnovnih škola sa područja grada Vranja i Vranjske Banje. Grupe od 30 do 40 dece provešć oko sat vremena u ŠAF-u .

"Posetioci će, između ostalog, imati priliku da prisustvuju projekciji odabranih ostvarenja iz naše filmografije, sa akcentom na animirane filmove koji su nastali u poslednjih godinu dana, kao i ostvarenja koja su nastala unazad 35 godina na platnu . Organizovane grupe dece će se smenjivati u našim prostorijama tokom celog dana, biće u prilici da u našem studiju uz našu pomoć snime kratku animaciju koja će za vreme njihovog boravka biti i prikazana na platnu, kao i da čuju više o samim počecima animiranog filma u svetu, o pioniru kinematografije Emilu Rejnou i njegovom izumu praksinoskopu sa čijim otkrićem ova grana umetnosti počinje svoj razvoj", kaže za Kurir v.d. direktora JU ŠAF Vranje Jasmina Stojanović.

animatori, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Više od dve i po hiljade dece uzrasta od 8 do 19 godina prošlo je kroz Školu animiranog filma u Vranju, neka su se zadržala duže, neka kraće.

animatori, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Oni koji vole animaciju su naši stalni polaznici, a ima i onih koji su tu povremeno. Trenutno imamo upisano više od 50 polaznika i oni dolaze svake srede i subote, kao i petkom kada imamo kreativnu radionicu kada stvaramo ukrasne upotrebne predmete koje koristimo za humanitarne izložbe. Interesovanje ne jenjava kod polaznika svih generacija. Proces animacije je dosta spor proces neki nemju strpljenja, a neki to baš vole", kaže na kraju v.d. direktorka JU ŠAF Jasmina Stojanović.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track