NOVI DRVOREDI ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE: Počelo veliko ozelenjavanje Sremske Mitrovice (VIDEO)
Foto: Grad Sremska Mitrovica

NOVI DRVOREDI ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE: Počelo veliko ozelenjavanje Sremske Mitrovice (VIDEO)

Srbija -

Počelo je veliko ozelenjavanje Sremske Mitrovice.

U saradnji sa stručnjacima u oblasti ekologije i uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine počela je sadnja drvoreda. Cela akcija se zove "Sremska Mitrovica - zeleni grad" čiji je cilj da se oko Sremske Mitrovice napravi zeleni prsten, što će doprineti smanjenju saobraćajne buke i aerozagađenja, a sam grad će biti odvojen od industrijske zone i saobraćajne buke.

Simbolično, prvo će biti posađeno 2.008 stabala, jer je 2008. godine Sremska Mitrovica posle više od sedam decenija ponovo dobila status grada.

- U dogovoru sa strukom i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine mi u Sremskoj Mitrovici počinjemo veliku sadnju. Rezultat neće izostasti i kao što zelene oaze Gradski park, Spomen-groblje i park kod Atletskog stadiona krase naš grad, tako će i novi drvoredi krasiti naš grad nekim generacijama koje dolaze. Ukupno 2.008 sadnica, a u prvoj fazi 1.669 sadnica. 2008. je godina kada je Sremska Mitrovica dobila status grada i zato je taj broj za nas simboličan - rekao je Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada.

Početku akcije prisustvovala je i Sara Pavkov iz Ministarstva za zaštitu životne sredine koja je istakla da je akcija važna za građane Sremske Mitrovice i za sve građane Srbije jer će Ministarstvo posaditi 50.000 sadnica samo u ovoj sezoni:

- Ova akcija je izuzetno značajna s obzirom na to da Ministarstvo preko konkursa, koji sprovodi već nekoliko godina unazad kao jednu od mera za zaštitu životne sredine, konkretno za unapređenje kvaliteta vazduha, će doprineti svakako i pojedinačno jedinicama lokalnih samouprava, a naravno i građanima. Ove godine sredstva su dobile 43 jedinice lokalne samouprave i samo u ovoj sezoni ćemo zasaditi 50 hiljada sadnica na čitavoj teritoriji Srbije.

1 / 5 Foto: Grad Sremska Mitrovica

Tamara Milković, ekološkinja i predsednica neformalne Zelene odborničke grupe u Sremskoj Mitrovici, istakla je da će se rezultati akcije videti već na proleće.

- Napokon se ostvarilо ono o čemu smo maštali i sanjali godinama unazad da naš grad dobije jedan zeleni štit od aerozagađenja i da se mikroklima oko našeg grada izmeni ovim drvoredima. Vrste su upravo tako i birane da bi što više efekta bilo na samu zaštitu od polutanata. Odnosno, određene vrste koje će biti posađene, kao što je javor, jesu vrste koje sadrže u sebi čestice, materiju koja se zove fitonocid, koji brani i prikuplja bakterije i ostale mikroorganizme iz vazduha. Ovo su školovane i oformljene sadnice koje će efekat imati već na proleće - zaključila je Milković.

Grad Sremska Mitrovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja