MEŠTANI SRPSKOG SELA DOBILI OPASNOG KOMŠIJU: Medved čeka kod stajališta, nikuda ne mrdamo dok se ne pomeri, kao da zna RED VOŽNJE
Foto: Rina

neverica

MEŠTANI SRPSKOG SELA DOBILI OPASNOG KOMŠIJU: Medved čeka kod stajališta, nikuda ne mrdamo dok se ne pomeri, kao da zna RED VOŽNJE

Srbija -

U pribojskom selu Bučje, na granici tri države, tragovi ogromnih medveda su vidljivi na svakom koraku.

Meštani se svakodnevno susreću sa šumskim predatorom koji im pričinjava ogromnu materijalnu štetu u domaćinstvima, ali i širi strah među ljudima.

- Svaki dan primećujemo da dolazi u naseljena mesta. Iza moje kuće čim padne mala kiša vide se njegovi tragovi. Za samo godinu dana tri puta je dolazio u moje domaćinstvo i razvaljivao košnice u kojima držim pčele i pričinio veću materijalnu štetu. Osećamo se nesigurno i jer nikada ne znamo sa koje strane može da izleti - rekao je Bogoljub Radović iz Bučja.

Osim što pravi veliku štetu, medvedi ometaju i svakodnevno funkcionisanje meštana. Zbog iznenadne pojave medveda saobraćaj ka Priboju i Bijelom Polju odvija se otežano, naročito autobuski.

- Velike probleme nam pravi. Pored toga što ne smemo decu same da pustimo u školu, često zbog njegove blizine ne smemo da odemo ni mi stari do autobuskog stajališta. Gotovo svako jutro izađe na put kao da zna red vožnje. Čekamo da se pomeri, ode kroz šumu u nepoznatom pravcu, tek tada bezbedno možemo nastaviti svojim putem. U našem selu postoji hranilište za njih pa se ponekad u našoj blizini okupi veći broj njih. Tada iz šume dopire rika - dodaju meštani sela Bučje.

Ovo nije ni prvi ni jedini slučaj pojave divljih zveri u blizini porodičnih kuća. Sa sličnom mukom se već godinama suočavaju meštani planinskih sela širom Zapadne Srbije. Zbog zabrane lova njihova brojnost sada je dosta veća, a teritorija kretanja izuzetno velika.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track