KAPITALNE INVESTICIJE: Skupština opštine Trstenik usvojila Budžet za 2023. godinu
Foto: Ž.M.

Sednica

KAPITALNE INVESTICIJE: Skupština opštine Trstenik usvojila Budžet za 2023. godinu

Srbija -

Odbornici Skupštine opštine Trstenik usvojili su budžet za 2023. godinu. Kapitalni projekti planirani za narednu godinu su: izgradnja fiskulturne sale u OŠ “Sveti Sava” u Pejovcu, izgradnja taložnice na Čairskom potoku, a predviđen je i deo sredstava neophodan za izgradnju vodovoda u Velikoj Drenovi.

Za ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu opredeljeno je 124 miliona dinara. Nekategorisani putevi, odnosno asfaltiranje sokaka, radiće se i ove godine bez učešća meštana i za ovu namenu izdvojeno je 30 miliona dinara. Iznos od 30 miliona dinara biće uložen u kapitalno održavanje putne infrastrukture, vodeći računa da se ravnomerno ulaže u puteve sa leve i desne strane Morave.

Nastaviće se ulaganje u vodovodnu mrežu u Odžacima za šta je opredeljeno 2,3 miliona dinara, a 7 miliona je opredelilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Predviđena su sredstva za nabavku još jednog kamiona smećara za Komunalno preduzeće.

Deset miliona je namenjeno za nabavku nove opreme i mehanizacije u poljoprivredi, a od ove godine i na uvećana sredstva za osiguranje useva i iznose 8 miliona dinara. Za ravnanje i nasipanje poljskih puteva odvojeno je 10 miliona dinara, a još dva miliona za opremanje protivgradnih stanica, a biće uvećane i naknade strelcima.

Trstenik, Skupština opštine, Budžet
foto: Ž.M.

Roditelji đaka prvaka dobiće poklon čestitku, koja je ove godine povećana sa 5.000 na 10.000 dinara, prilikom polaska dece u školu. Predškolci i prvaci će otputovati na izlete koji će u potpunosti biti finansirani od strane opštine. Deca do 10 godina starosti dobijaju na poklon paketiće uoči Novogodišnjih praznika.

- Nastavljamo sa novčanim sredstvima namenjenim nezaposlenim porodiljama koje će 12 meseci primati po 10.000 dinara, kao i 30.000 dinara za svaku novorođenu bebu. Sredstva namenjena funkcionisanju sporta su uvećana sa 22 na 25 miliona dinara, kako bi se deci omogućili bolji uslovi za zdrav razvoj. Usluga pomoć u kući biće aktivna cele godine, bez prekida tokom zimskih meseci i za ovu namenu odvojeno je 3,5 miliona dinara - kaže Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

Trstenik, Skupština opštine, Budžet
foto: Ž.M.

Prema njenim rečima, planirana su izdvajanja za osnovno, srednje obrazovanje i rad predškolske ustanove tako da se omogući nesmetano funkcionisanje nastave i ulaganje u školske objekte. Za nastavak ulaganja u zgradu vrtića u Velikoj Drenovi izdvojeno je dodatnih 3,5 miliona dinara, a predviđeno je ulaganje u rekonstrukciju krova na objektu vrtića Biseri 1, kao i rekonstrukciju kuhinje.

I ove godine opština je opredelila 5 miliona dinara za finansiranje projekata energetske efikasnosti građana na svojim domaćinstvima uz sufinasiranje opštine, a sredstva namenjena projektima “Da se radi i gradi po tvom” su uvećana sa 2 na 4 miliona dinara. Od januara počinje zamena postojećih svetiljki led svetiljkama u cilju uštede električne energije i obezbeđivanja bolje usluge građanima.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track