MUZEJ U SMEDEREVU: Digitalizacija osnovne izložbene postavke
Foto: Shutterstock

MUZEJ U SMEDEREVU: Digitalizacija osnovne izložbene postavke

Srbija -

Uskoro će biti kreiran i elektronski dvojezični vodič kako bi stalna postavka bila još prijemčivija za javnost

U Muzeju u Smederevu pre dva meseca započet je projekat digitalizacije muzejske stalne postavke, koji sprovodi Matematički institut SANU.

U narednoj fazi pristupiće se kreiranju i razvoju repozitorijuma digitalizovanog materijala i elektronskog dvojezičnog vodiča koji će umnogome podupreti nastojanja Muzeja da na inovativan i prijemčiv način svoju stalnu postavku učini još atraktivnijom i vidljivijom široj domaćoj i inostranoj javnosti.

Trezor blaga i forum znanja

Nastao pre sedam decenija, Muzej u Smederevu vremenom je postao lučonoša progresivnih ideja o značaju odgovornosti zajednice da zaštiti, sačuva i popularizuje svoju kulturu i istoriju.

- Muzej nastoji da promišljenim kreiranjem kulturne politike primeni savremene principe zaštite pokretnih kulturnih dobara i njihove prezentacije - ističe se u pozdravnoj reči Tatjane Gačpar, muzejskog savetnika i direktora Muzeja.

Ona dodaje da „različiti načini promovisanja kulturne baštine čine da Muzej danas nije samo trezor za čuvanje raznovrsnog blaga već forum za sticanje znanja i proširenje vidika, podijum izgradnje kreativnih i samosvesnih ličnosti“.

- Tragajući za novim, aktivnijim načinima povezivanja s publikom, drugim institucijama i stručnjacima, Muzej je kreirao novi veb-sajt, koji će, nadamo se, generisati nove modele komunikacije i razmenu ideja i steći poverenje velikog broja nove publike - navodi Tatjana Gačpar.

Bogate zbirke

Inače, Muzej u Smederevu je zavičajni, kompleksnog tipa i čine ga bogate zbirke - istorijska, etnološka, arheološka, umetnička i numizmatička.

U izložbenim salama hronološki i tematski je izložen materijal od praistorije i antike do danas, koji prikazuje lokalnu istoriju od najstarijih vremena do polovine XX veka. Osim vrednih eksponata iz perioda vladavine Obrenovića, tu su i predmeti vezani za Prvi i Drugi svetski rat, etno-zbirka, kao i izložba koja obuhvata srednjovekovni period despota Đurđa Brankovića, kada je Smederevo imalo najveći značaj u svojoj istoriji.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track