MIROVIĆ: Uređenjem Almaškog kraja stvaramo uslove za razvoj Novog Sada u svim segmentima
Foto: Pokrajinska vlada

MIROVIĆ: Uređenjem Almaškog kraja stvaramo uslove za razvoj Novog Sada u svim segmentima

Srbija -

„Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad udružili su se i izabrali najbolje ljude koje imamo da pripreme projekat kojim će Novi Sad povratiti svoju dušu”, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom predstavljanja Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine – Almaškog kraja, i istakao da su obezbeđene dve milijarde i trista miliona dinara za radove koji će se izvoditi u narednih šest godina prema zajedničkom planu.

Igor Mirović, Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Prva faza radova obuhvatiće sledeće ulice: Zlatne grede, Skerlićevu, trg na susticanju Zlatne grede i Skerlićeve, Milovana Vidakovića, deo Ulice Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića, deo Ulice Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske. Radovi obuhvataju kompletnu zamenu infrastrukture i kolovozne konstrukcije, uređenje parternih površina, saobraćaja i saobraćajne signalizacije, javnog osvetljenja, hortikulturnog uređenja, urbanog mobilijara i opremanja, turističku signalizaciju i vizuelni identitet.

Igor Mirović, Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Ovaj projekat, prema Mirovićevim rečima, izvodiće se uz pun nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i učešće Udruženja „Almašani“.

„To će omogućiti, kroz jednu simboličnu i praktičnu vezu sa prošlošću, pre svega našeg srpskog naroda u Novom Sadu i Vojvodini, rekonstrukciju kraja koji će imati bolju budućnost za kulturne sadržaje, za turizam, za predstavljanje Novog Sada, za pronalaženje nove novosadske matrice u razvojnom smislu“, naveo je predsednik Mirović.

Igor Mirović, Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Prema predsednikovim rečima, ovo je ogroman posao, koji podrazumeva sveobuhvatnu rekonstrukciju i revitalizaciju uz nove primerene sadržaje i ovaj deo grada dobiće novu vrednost u svakom smislu te reči.

„Vraćamo se našim dubokim duhovnim korenima, stvaramo uslove za razvoj Novog Sada u svim segmentima – posebno u turizmu i kulturi. Idemo u susret jednom vremenu kada ćemo moći da kažemo da smo bili generacija ljudi koja je Novi Sad ponovo postavila na izvorne temelje koje je imao i koje danas obnavlja“, izjavio je predsednik Mirović, i dodao da je u planu i priprema projektne dokumentacije za neke druge delove grada koji ne pripadaju Almaškom kraju, ali su u staroj zaštićenoj sredini grada.

Igor Mirović, Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Gradonačelnik Milan Đurić izjavio je da je ovaj projekat na ponos ne samo Novog Sada nego i čitave Srbije i novo mesto za obilazak i promociju grada.

Đurić je naglasio da je ovo zahtevan posao, koji se radi uz dogovor i saradnju institucija, sa Eparhijom bačkom i Maticom srpskom, jer se njihova dva važna objekta nalaze u Almaškom kraju, ali i sa Udruženjem „Almašani“.

„Grad i Pokrajina će obezbediti sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta za Novi Sad, a struka će uraditi svoj posao“, rekao je gradonačelnik.

Igor Mirović, Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

U okviru projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja biće rekonstruisane sledeće ulice: Almaška, Aleksandra Tišme, Baranjska, Daničićeva, Đorđa Jovanovića, Đorđa Rajkovića, Hadžić Stevića, Koče Kolarova, Koste Hadži Mlađeg, Lađarska, Lončarska, Marka Nešića, Matice srpske, Milana Rakića, Miloša Obilića, Milovana Vidakovića, Nikole Pašića, Pećka, Petra Kočića, Save Vukovića, Skerlićeva, Sterijina, Svetosavska, Tekelijina, Temerinska, Trg Marije Trandafil, Zemljane ćuprije i Zlatne grede.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track