MEDVEDI NA NOGAMA CELE ZIME: Brloge na Tari napuštaju iz 2 razloga, a dnevno pređu i 50 kilometara
Foto: Boban Pribanović

neverica

MEDVEDI NA NOGAMA CELE ZIME: Brloge na Tari napuštaju iz 2 razloga, a dnevno pređu i 50 kilometara

Srbija -

Skrovita stanište Tare omogućila su opstanak najbrojnijoj i najznačajnijoj populaciji medveda u Srbiji.

U Nacionalnom parku Tara živi više 60 odraslih jedinki, a njih 18 je markirano i prate se preko GPS ogrlice i foto zamki.

- Godinama unazad vrši se monotoring mrkog medveda. Na taj način ustanovili smo da se i te kako puno kreću. Dešavalo se da mlađi medvedi koji traže svoj životni prostor pređu dnevno do 60 kilometara, a neki su za devet meseci prešli čak oko 1.800 kilometara - rekao rukovodilac službe za informisanje u NP Tara Ranko Milanović.

U svojim putešestvijama prelaze granicu, ali se vrlo često vraćaju da zimu prespavaju na svom prirodnom staništu.

- Dok je lepo vreme znaju da preplivaju Drinu i prošetaju do Zenice oko 270 kilometara i vrate se u svoje prirodno stanište - navodi Ranko.

Tokom zime medvedi odlaze u zimski san ili hibernaciju. Tada se uglavnom nalaze u svojim brlozima mada neki mogu biti aktivni i tokom cele zime. Ne padaju u potpuni zimski san već na svakih deset dana ustaju kako bi urinirali ili pili vodu.

- Temperatura tela im se spušta na oko dva stepena, disanje, puls i metabolizam se usporavaju, ali ipak se lako mogu probuditi i izaći iz brloga, posebno nakon perioda otopljavanja. Tokom blagih zima poneki medvedi sve vreme ostanu na nogama - ističe Ranko.

Tara kao prirodno stanište mrkih medveda vrlo često je na turističkoj mapi ljubitelja životinja. Da bi se potpuno spojili sa prirodom posetioci su u mogućnosti da obiđu i autentične čeke na koje medvedi dolaze po hranu.

(Kurir.rs/Rina/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track