"OD OVOG POSLA SE U SRBIJI JEDVA ŽIVI, A U INOSTRANSTVU JE ODLIČNO PLAĆEN" Milan samo za jednu mušteriju radi mesec dana po 8 sati
Vlasuljar Milan Vujić, Foto: Kurir TV

stari zanat

"OD OVOG POSLA SE U SRBIJI JEDVA ŽIVI, A U INOSTRANSTVU JE ODLIČNO PLAĆEN" Milan samo za jednu mušteriju radi mesec dana po 8 sati

Srbija -

Jasno je da stari zanati odlaze u zaborav i da ih samo jaka volja mlađih generacija može održati među našom kulturom.

Jedan od zanata koji izumire je i vlasuljarstvo, ali će ga makar u Banatu biti dok je mladog Milana Vujića.

Milan Vujič, vlasuljar
Milan Vujič, vlasuljarfoto: Kurir TV

Vlasuljar je nekad smatran čaroblnjakom naročito među damama jer je svojim perikama umeo da im udesi frizuru po poslednjoj modi, dok je muškarcima nadomešćivao nejake brkove ili bradu. Međutim, ovaj arhaični zanat gotovo da odlazi u zaborav.

vlasuljar, Aleksandra Orlić
foto: Kurir TV

- Vlasuljarstvo je stil života jer moraš da mu se prepustiš, da daš celog sebe i da ga voliš. U suprotnom, ne možeš da se baviš ovim poslom. Brzo odustaneš - priča Milan Vujić, koji je član ansambla Kikindskog dečjeg amaterskog pozorišta.

Milan Vujić, vlasuljar
foto: Kurir TV

Scena mu je omogućila da se sretne s poznatim vlasuljarima koji rade za pozorišta i filmske produkcije od kojih je pokupio zanat.

- Ne možeš toliko da zaradiš koliko moraš da platiš, prvenstveno zbog ovdašnje finansijske situacije. Ali, u inostranstvu je to izuzetno plaćeno. Ovde moraš da radiš dodatni posao - kaže Vujić.

02:33

OD OVOG POSLA SE U SRBIJI JEDVA ŽIVI, A U INOSTRANSTVU JE ODLIČNO PLAĆEN Milan samo za jednu mušteriju radi mesec dana po 8 sati

Okružen brojnim vlasima u svojoj radnji, Milan provodi sate, dane i noći praveći nekome novo ruho.

- Za periku je potrebno mesec dana rada. Mislim na rad od po osam sati dnevno. Naprežu se oči, leđa, svako to čvorovanje na tilu nije jednostavno kako izgleda. Ljudi uvek žele da imaju najbolje. Za bradu je potrebno tri nedelje posla - kaže Milan.

Iako posla ima sve manje, Milan ne odustaje od svog hobija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja