ŠTA JE SVE POTREBNO ZA USVAJANJE DETETA? Krstić za Kurir TV: Proces je ekstremno dug, ali se svaki sekund strpljenja isplati
Dragana Krstić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

dug proces

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA USVAJANJE DETETA? Krstić za Kurir TV: Proces je ekstremno dug, ali se svaki sekund strpljenja isplati

Društvo -

U Srbiji na usvajanje čeka 280 mališana, dok istovremeno 800 parova želi da na ovaj način zasnuje porodicu. Iako je evidentno da postoji dovoljno usvojitelja za svu decu bez roditelja, tokom 2021. je samo trinaestoro njih našlo novi dom.

Zašto je usvajanje dece praćeno komplikovanim procedurama? O ovoj temi razgovarali su voditelji emisije "Puls Srbije" sa današnjim gošćom, Draganom Krstić, iz Udruženje Šansa za roditeljstvo.

Krstić je rekla da je ovo pitanje veoma komplikovano.

- Kompleksna je procedura. Ne može proći malo vremena. Treba se utvrditi da li je neki par podoban za usvajanje deteta i da li dete može da se uklopi u tu porodicu. Zapravo, postoje predrasude, aciljeje velika stvar, i zato ne može to biti jednostavna procedura. Čitava priča je kompleksna i zato je procedura i takva - započela je Krstić.

Pojasnila je šta kaže porodični zakon.

- Prva stvar je da roditelji ne mogu biti stariji 45 godina u odnosu na dete. Gleda se psihološki, ekonomoski status para, i prolazi se obuka u Centru za socijalni rad - rekla je.

01:51

Javlja se strašno jaka želja za proširenjem porodice!

Podnosi se dokumentacija o zaposlenju i nekretnini gde će dete boaviti-.

- Potrebno je lekarsko uverenje, uverenje psihologa, porodičnu anamnezu, sve se to predaje Centru za socijalni rad i kreće obuka tokom koje nas oni procene koliko smo spremni da budemo roditelji - objasnila je.

Krstić kaže da se tek na obuci razume šta roditeljstvo znači.

- Iskustvo drugih ljudi koji su prošli obuku i već usvojili dete, jako je značajno. Oformljen je centar gde će se svi oni okupljati i ohrabrivati međusobno. NIkad nisam čula da je neko odustao, tokom ove duge procedure. Moramo biti spremni da ćemo ići do neke tačke kada je u pitanju roditeljstvo. To nije dete koje smo mi stvorili, već dete koje već ima neke navike-. Kompleksnije je od biološkog roditeljstva, a njavažnije je da smo strpljivi - naglasila je.

Centar za socijalni rad procenjuje ko može, a ko ne može usvojiti dete.

- Potrebno je vreme da se dođe do te odluke da neko može biti roditelj- dodala je.

Krstić je majka jedne devojčice, ali takođe, želi da usvoji još jedno dete.

- Prvobitna ideja je bila usvajanje deteta. Ta odluka nije mogla biti tako brzo doneta. Kompleksno je, i to ne samo administrativno, već i za nas kao roditelje je to zahtevalo određeno vreme - rekla je, pa nastavila.

- Sada želimo da imamo još dece i opredelili smo se da to bude kroz usvajanje. Čekamo prvi poziv da uđemo u proceduru. Teško je izmeriti ljubav i jačinu želje za detetom, kao i za usvajanjem. Teško je reći. Uvek ima mnogo razloga. Želja za proširenjem porodice je jedno od njih - otkrila je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track