MOĆNA MAŠINA TREĆEG RAJHA PRODATA NA BG OTPADU ZA 4.000 DINARA?! Ispravna i posle 75 godina, vredi bogatstvo, a sad joj NEMA TRAGA
Foto: Shutterstock

neverica

MOĆNA MAŠINA TREĆEG RAJHA PRODATA NA BG OTPADU ZA 4.000 DINARA?! Ispravna i posle 75 godina, vredi bogatstvo, a sad joj NEMA TRAGA

Srbija -

Mnogi su čuli za nemačku mašinu "enigmu" koja je služila za šifrovanje radio komunikacije tokom Drugog svetskog rata.

To je mala drvena kutija sa zupčanicima i tastaturom u koju su Nemci imali poverenje do kraja rata. Englezi su međutim uspeli da dešifruju kod "enigme" i tako otkriju mnoge tajne Hitlerove ratne mašinerije. Zahvaljujući tome dobili su rat na Atlantiku i pobedili nemačke podmornice. Unapred su znali planove Romela u Africi i iskrcali se na Siciliji i u Normandiji znajući raspored nemačkih snaga.

"Enigma" je i danas veoma cenjen kolekcionarski primerak čija vrednost se izražava sa šest cifara. Naravno u evrima.

Enigma
foto: Shutterstock

A malo je poznato da uz malu "enigmu" postoji i veći takav uređaj poznat kao "lorenc". To je unapređena velika "enigma" koju su imali samo štabovi armija Vermahta. "Lorenc" je korišten isključivo za komunikaciju armija sa glavnim štabom nemačkih oružanih snaga odnosno Hitlerom.

Upravo jedan takav "lorenc" je pre godinu dana osvanuo na jednom otpadu u Beogradu gde je kupljen po ceni elektronskog otpada - na kilogram. Račun je iznosio oko 4.000 dinara. Uređaj je bio neverovatno dobro očuvan i imao je sačuvane sve rotore koji kodiraju komunikaciju. Nedostajala je samo utičnica za struju.

Vlasnik je na adrese više muzeja poslao dopis sa ponudom da ga uz novčanu naknadu ustupi. Iz većine muzeja nisu stigli nikakvi odgovori. Samo u jednom slučaju telefonom mu je poručeno da se javi posle leta i godišnjih odmora bez da su zatražili neki kontakt za buduću saradnju.

Nakon toga, koliko je poznato u kolekcionarskim krugovima, mašini se izgubio trag. Nagađa se da je po ceni koja se izražava sa šest cifara završio u nekom muzeju na Zapadu.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track