UGASILA 102 SVEĆICE! Zagorkin recept za DOŽIVETI STOTU: Možda je to jer nisam jela kupovnu hranu, već samo ono što sama spremim
Foto: Privatna arhiva

SREĆNO

UGASILA 102 SVEĆICE! Zagorkin recept za DOŽIVETI STOTU: Možda je to jer nisam jela kupovnu hranu, već samo ono što sama spremim

Srbija -

Sto dva puta potrošila je po 365 dana Zagorka Radnić iz lozničkog sela Grnčara i danas obeležila 102. rođendan. Okružena najbližnima ugasila je svećice na rođendanskoj torti uz želje da se i naredne godine 25. marta okupe na istom mestu, istim povodom i u još boljem raspoloženju.

Zagorka ima brojno potomstvo, jednu ćerku, a od pet sinova ostala je bez dva, tu je jedanaestoro unučadi, šesnaestoro praunučadi i sedmoro čukununučadi. Kada se uračunaju zetovi i snaje to je prava mala ‘’vojska’’. Svi oni vole i poštuju njihovu Zagorku koja troši drugi vek svog trajanja započetog 1921. godine.

Zagorka Radnić, Loznica
foto: Privatna arhiva

Šta je sve otada do danas preturila preko svojih plaće podugačka je priča, ali Zagorka mnogo ne ferma brojke, da je nije izdao vid i da je bolje služi sluh bila bi kao da joj je bar dve, tri decenije manje. Za stoti rođendan je kao od šale cepala drva, sada to ne čini, mada njena unuka Rada Mihailović kaže uz osmeh, da bi možda i sad mogla, ali bolje da ne pokušava.

- Naša Zagorka se dobro drži. Malo je zdravlje popustilo u januaru, ali se oporavila. Vid je izdao pa više ne može da štrika, ali je potpuno samostalna, sama živi u kući i brine o sebi, mada su svi blizu nje da pomognu šta treba. Donesu joj drva, ali ona naloži vatru u njenom ''smederevcu'' i sama ga išmirgla. Neće da se odrekne mnogih stvari baš zato da bi bila aktivna, da bi se što više kretala, sama se popne i siđe niz stepenice ispred kuće, neće da joj se mnogo pomaže. Ne voli i nikada nije da se oko nje previše titra, ceo život je radila i navikla je da brine o sebi i drugima. Udovica je od 1995. i kako je pričala nije imala lak život, ali je svima pomagala koliko je mogla – kaže njena unuka.

Zagorka Radnić, Loznica
foto: Privatna arhiva

Uvek sam se borila da radim, da stvorim, veli slavljenica koja je u oktobru izgubila drugog sina pa zato nije pravila veliko slavlje, već samo porodični ručak za najbliže.

- Bog mi je dao da poživim ovoliko i molim mu se da budem zdrava dok sam živa, da mogu da se krećem – glavna je njena želja uz to da se svi ‘’njeni lepo slažu, slušaju se i poštuju’’.

Unuka Rada kaže da njena baka ‘’savršeno bistra, svega se seća i sve zna’’ i nikada nije sama jer ima veliko potomstvo.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

- Deli nam savete i ostavlja u amanet njena bogata životna iskustva. Kada neko dočeka 102 sigurno da je mnogo toga preživeo, naučio, iskusio. Savetuje nas prvenstveno, svakoga od nas da budemo dobri ljudi, pošteni jer jedino tako možemo da opstanemo. Ona je takva bila, a uz to vredna žena, pravi borac. Voli da ima društvo i da razgovara, a ko hoće i ume da sluša od nje ima mnogo toga korisnog da čuje. Inače, kaže da ne gleda televiziji i da je zato i dočekala ove godine, nikada nije htela da sluša i troši vreme na svašta. Želimo joj da još dugo bude sa nama i da dogodine proslavi i 103. rođendan – kaže Rada.

Slavljenica nema recept za ‘’doživeti stotu’’, možda je ‘’štos’ u tome što nije jela kupovnu hranu već samo ono što je ona spremila, odgajila i ubrala u svom domaćinstvu. Šta je da je, Zagorka je dočekala pune 102 i ide dalje, a svi su joj poželeli da se istim povodomo kupe za 365 dana. Možda je rešila da bude po onoj ‘’105 pa opet’’.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track