ANALIZA PROFESORA VASINA O FK VOJVODINA: Zdrav klub, sinonim Srpske Atine, zalaganjem Miloša Vučevića ima važno mesto u fudbalu
Foto: Gradske info

Trofeji dokaz da je moguće obnoviti staru slavu

ANALIZA PROFESORA VASINA O FK VOJVODINA: Zdrav klub, sinonim Srpske Atine, zalaganjem Miloša Vučevića ima važno mesto u fudbalu

Srbija -

Kada je grupa učenika Velike srpske pravoslavne Gimnazije u Novom Sadu, 6. marta 1914, osnovala FK Vojvodina, niko nije mogao da sluti da počinje jedna od važnijih priča grada Novog Sada, Srpske Atine.

Osnivanje kluba ima važnu poruku

Duboko privržena ideji Srpske Vojvodine i podstaknuta pobedama Srbije i Crne Gore u Balkanskim ratovima 1912-1913, Omladina je sanjala konačno srpsko oslobođenje i ujedinjenje. Ime kluba koje je simbolički vezano za zavetnu misao prečanskih Srba- Srpsku Vojvodinu svedoči o tome, posebno u momentu kada se Austrougarska sprema na svaki način da napadne Srbiju. Pritisnuti mađarizacijom, veleizdajničkim procesima, svakovrsnim pritiscima, Srbi u Austrougarskoj su nalazili unutrašnju čvrstinu i snagu da se odupru, stoga i simbolički osnivanje kluba ima važnu poruku.

Stadion novosadskog kluba dobija naziv Karađorđe na Vidovdan 1924.

Posle novembarskih dana 1918, te Prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji, kasnije Kraljevini SHS, Srbi koji su živeli na teritoriji nekadašnje Austrougarske smatrali su završenim proces ujedinjenja. FK Vojvodina postaje i jedan od simbola okupljanja. Povodom jubileja 120 god prvog srpskog ustanka, stadion novosadskog kluba dobija naziv Karađorđe, Vidovdana 1924. Simbolika neraskidive povezanosti i poruka da Srbi sa obe strane Dunava i Save žive slobodno u svojoj državi.

Klub je između dva rata stalno napredovao, prepoznatljiv po inovativnim metodama i savremenim principima upotrebe fudbalskih strategija i veština. Imena dr Koste Hadžija (ujedno jednog od osnivača) i Boška Simonovića (selektora reprezentacije), svedoče o tim nastojanjima.

FK Vojvodina
foto: FK Vojvodina

Klub je tokom rata prošao težak period, a značajan broj prvotimaca i simpatizera borio se protiv fašizma i stradao. Posle Drugog rata su komunističke vlasti, smatrajući klub sinonimom srpskog građanskog i intelektualnog okupljanja, volšebno promenenile naziv u FK Sloga (1946), ime stadiona je promenjeno, dok je objekat nacionalizovan.

Slavno ime Vožda Karađorđa je vraćeno 2007. Na pritisak javnosti i sportskih radnika, FK Vojvodina ponovo živi sa starim imenom od 1950. Nižu se uspesi, a imena Zdravka Rajkova, Toze Veselinovića, Vujadina Boškova, kao i kasnije Siniše Mihajlovića, Ljupka Petrovića sinonim su za klub.

FK Vojvodina, po rečima Aleksandra Vučića, nema dugovanja prema državi

Danas FK Vojvodina, po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nema dugovanja prema državi. Klub koji je bio sinonim Srpske Atine, za čije uzdizanje se posebno zalagao kao gradonačelnik Miloš Vučević, ima i danas važno mesto u srpskom fudbalu. Trofeji Kupa Srbije 2014, 2020, svedoče o ideji da se obnovi stara slava ekipe koja je bila simbol slobodarstva (u oba Svetska rata), inovativnosti i istinskog duha Novog Sada- Srpske Atine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track