SRAMNI PRIZORI NAKON PRVOMAJSKOG URANKA U TRŠIĆU: Izletnici iza sebe ostavili RASULO, smeća ima na sve strane (FOTO)
Foto: Kurir/S.T.

"razglednice od onog što ste ostavili"

SRAMNI PRIZORI NAKON PRVOMAJSKOG URANKA U TRŠIĆU: Izletnici iza sebe ostavili RASULO, smeća ima na sve strane (FOTO)

Srbija -

TRŠIĆ - U etno kompleksu znamenitog mesta Tršić posle jučerašnjeg prvomajskog uranka ponovo je iza izletnika, nažalost, uglavnom mladih, ostala gomila svakojakog smeća.

Iako na više mesta postoje mesta za odlaganje otpada mnogima je očigledno još uvek lakše da gde otvore bocu pića, raspakuju hranu, svu ambalažu, flaše konzerve, prazne kutije cigareta, salvete i ostalo što ne pojedu i ne popiju ostave na drvenim stolovima ili u travi.

Jutros se tim povodom na fejsbuku oglasila Mesna zajednica Tršić – zvanična stranica saopštenjem ilustrovanim sa nekoliko fotografija.

‘’Svima koji su juče uživali u lepotama Tršića šaljemo razglednice od onoga šta ste ostavili iza sebe (ovo je samo deo). Svaka čast i onima savesnima ( a bilo ih je), koji su uspremili sa sobom.

A za ove druge molba da se preispitaju sami sa sobom, jer odnos prema prirodi je uglavnom u proporciji odnosu prema Bogu, ljudima, poslu, državi.

1 / 6 Foto: Kurir/S.T.

I za kraj, baciti smeće u kontejner, ne izbacivati isti kroz prozor automobila, čuvati životnu sredinu za one koje dolaze posle nas je jedan vid patriotizma!

Živela čista, kulturna Srbija!Možemo mi to!’’, poručuju oni. Kako bi Tršić i danas dočekao posetioce uredan i čist, a bilo ih je, uprkos slaboj kiši, potrudili su se zaposleni u lozničkom Centru za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ pa su već u podne na više mesta bili poslagane vreće pune svakojakog prikupljenog smeća.

Etno-kompleks je bio sređen kao da prethodnog dana nije pretrpeo invaziju, a ekipa KJP ‘’Naš dom’’ u manji kamion je pokupila nekoliko desetina vreća smeća i odvezla ih na gradsku deponiju.

Inače, poslednjih godina drugoga maja je stanje ipak bolje nego pre nekih desetak kada bi radnici Centra za kulturu posle prvomajskog ’’uranka’’ pokupili i po oko 500 džakova raznoraznog smeća, jedne godine ih je samo iz rečice Žeravije plastičnim flašama od piva napunjeno tridesetak, a jedva su uspevali da sačuvaju objekte od roštiljdžija koji su za loženje koristili ograde i sve što im je bilo pri ruci, čak su neki svojevremeno hteli da roštiljaju u dvorištu Vukove – spomen kuće.

Danas je to mnogo bolje, ali je, nažalost, nekima još uvek teško da pokupe smeće iza sebe i sete se da i posle njih neko treba da dođe u Tršić u uživa u prirodi koja je mnogo lepša ako je čista.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track