DONOR KOŠTANE SRŽI NAĐEN U NEMAČKOJ: Ohrabrujuće vesti za Đorđa (16) iz Loznice
Foto: Privatna arhiva

DONOR KOŠTANE SRŽI NAĐEN U NEMAČKOJ: Ohrabrujuće vesti za Đorđa (16) iz Loznice

Srbija -

Za šesnaestogodišnjeg Lozničanina Đorđa Jovanovića koji boluje od akutne mijelocitne leukemije i neophodna mu je transplantacija koštane srži, u Nemačkoj je pronađen odgovarajući donor.

Ovu ohrabrujuću vest potvrdio je njegov otac Mile koji kaže da bi transplantacija trebalo da bude obavljena krajem juna.

- Baš danas sam se čuo sa Đorđem, kaže da se oseća fenomenalno. Prima odgovarajuću terapiju i obavlja završne pripreme za transplantaciju koja će biti obavljena na Institutu za majku i dete u Zemunu gde se sada nalazi sa majkom. Sve ide u željenom pravcu i on sve dobro podnosi. Odgovarajući donor iz Nemačke nađen je posle neke tri sedmice otkako je Đorđe ubačen u bazu Eurotransplanta tako da smo sa te strane imali sreće – kaže Mile koji je još pre nekih mesec dana imao nagoveštaje da je donor nađen, ali je bilo potrebno sačekati da budu obavljeni svi pregledi kako bi to bilo definitivno.

Transplantacija ne košta ništa i ide preko RFZO, ali postoje tekući troškovi. Dečak je poslednjih mesec, dva dana na kontrolu u Beograd odlazio svakih sedam dana, što košta, a njegova majka je zbog cele situacije sprečena da radi. Kako bi pomogli Đorđu iz lozničke Srednje škole ‘’Sveti Sava’’ 20. juna organizuje veliku humanitarnu žurku podrške u objektu ‘’Montevideo’’ povodom završetka školske gdine, ali i ‘’za život ovog šesnaestogodišnjaka’’, kako kažu, i pozivaju sugrađane da još jednom pokažu humanost.

Lozničani su veliko srce i želju da pomognu Đorđu pokazali početkom februara u akciji lozničkog Crvenog krsta, koji u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije svakog četvrtka organizuje u Vukovom domu kulture redovne akcije dobrovoljnog davanja. Tada je apelovano da što više građana da krv i upiše se u registar davalaca koštane srži kako bi pomogli šesnaestogodišnjem sugrađaninu. Tada su u Loznici za jedan dan u registar davalaca upisana 153 potencijalna donora kostne srži.

Dečakov otac kaže da za samu transplantaciju nije potreban novac, niti za nekakav lek, barem za sada, i nada se da neće ni trebati, ali da će svakako biti pratećih troškova i da je lepo što se kao podrška organizuje velika humanitarna žurka. Podsetimo, Đorđe je da boluje od leukemije saznao prošle godine u novembru i od tada se nalazio na lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Sada je na dobrom putu da posle transplantacije koja sledi pobedi bolest i nastavi dalje. Inače, ko želi da podrži ovog dečaka to može učiniti uplatom na tekući račun: 170-10607231001-38 sa naznakom Anica Jovanović.

(Kurir.rs/T.I)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja