ČUDO OD DETETA! ROĐEN ZA SVE: Neverovatni srednjoškolac Jovan Nikolić iz Loznice
Foto: privatna rhiva

sve stiže i sve može

ČUDO OD DETETA! ROĐEN ZA SVE: Neverovatni srednjoškolac Jovan Nikolić iz Loznice

Srbija -

Neko se rodi nadaren za prirodne nauke, neko za društvene, neko sa talentom za muziku, a Jovan Nikolić iz Loznice rođen je jednostavno za sve. Ovaj učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije i Srednje muzičke škole "Stanković" postiže takve rezultate da se nedavno našao i među dobitnicima plakete povodom Dana grada.

Još kao učenik drugog razreda lozničke OŠ "Kadinjača" istakao se na Međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" gde je među više hiljada vršnjaka iz cele zemlje, osvojio zlatnu medalju. Tada je već pohađao i Muzičku školu "Vuk Karadžić" u Loznici i osvojio više prvih nagrada na različitim nivoima takmičenja klavira, teorije muzike i solfeđa. Odmah je, već u osnovnoj, osim izrazitih sposobnosti u oblasti matematike, iskazao i interesovanje za informatiku, fiziku, ali i srpski jezik i saobraćaj. Krenula su takmičenja, a u njegovom slučaju i nagrade.

Jovan Nikolić
foto: privatna rhiva

Osvajao je redom prve državne nagrade iz fizike, matematike, informatike, nagradu na srpskoj matematičkoj olimpijadi, bio na juniorskoj balkanskoj olimpijadi, više nagrada na srpskoj informatičkoj olimpijadi i bio na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Bio je i član ekipe Srbije "Šta znaš o saobraćaju" koja je na evropskom takmičenju bila četvrta. Zbog svega toga od petog razreda škola je za njega izradila individualni obrazovni plan za izrazito darovite učenike. Logično, Jovan je osnovnu završio kao đak generacije i to u velikom stilu. U odnosu na prosečnih 150-200 kao najbolji u svojoj generaciji imao je neverovatnih 795 poena.

Kako je počeo u osnovnoj, nastavio je u Matematičkoj gimnaziji, osvajač je medalja na međunarodnim takmičenjima, profesori često ističu da su zadivljeni sa kakvom lakoćom postiže rezultate iz matematike, fizike i informatike, a sem toga je i iz drugih školskih predmeta izvanredan. Učestvuje i u vannastavnim aktivnostima, projektima, kviz takmičenjima i predstavlja školu u medijima.

Jovan Nikolić
foto: Kurir/T.I

Druga škola, ista priča. Muzički pedagozi iz oblasti klavira, teorije muzike, harmonije, hora, u Srednjoj muzičkoj školi "Stanković" ističu da je Jovan "svestrano talentovani izvođač i teoretičar". Kakav je kapacitet ilustruje priča da je u prvoj godini srednje u istom danu pre podne izašao na dva muzička takmičenja i osvojio maksimum bodova, a onda je posle podne na republičkom takmičenju iz programiranja uradio isto.

Dete kakvo se retko viđa, kažu pedagozi sa dugogodišnjim iskustvom. Jovan o svemu tome priča mirno, sa obe noge je na zemlji, kada ga čovek vidi prvo bi, zbog njegove visine, pomislio da je košarkaš, a ne momak koji je od početka školovanja u obe škole "uzeo" po više od 30 nagrada na raznim takmičenjima.

Jovan Nikolić
foto: Kurir/T.I

- Pitaju kako sve stižem. U pitanju je dobra organizacija, svakako je izuzetno važno što imam veliku podršku i u kući i u školi. U slobodno vreme volim da se družim, izlazim, vozim bicikl, leti idem na plivanje. Živim kao i moji vršnjaci, jedino što mi 'idu' svi ti predmeti. Mama i tata su prosvetni radnici, od početka me podržavaju, bili su tu da me usmere, uoče moje sklonosti i pomognu da ih najbolje iskažem - kaže Jovan.

Polako kuje planove šta posle srednje škole.

- Planiram da ostanem u Srbiji, mada se otvorilo pitanje inostranstva, ali mislim da je najbolje da osnovne studije završim ovde. Tako imam šansu da nastavim dalje usavršavanje i radim tri discipline, matematiku, fiziku, informatiku, dok oni koji odu uglavnom moraju da se opredele za jednu oblast. U opticaju mi je Elektrotehnički, najverovatnije, ili Matematički fakultet, a posle srednje planiram da upišem Muzičku akademiju, i uporedo idem na dva fakulteta. To mi je najrealnije, a posle studija može doći u obzir inostranstvo, ali još uvek ne znam, to je daleko - priča Jovan koji dane odmora provodi u svojoj Loznici, radeći sve ono što rade njegovi vršnjaci dok ne počne nova školska godina, takmičenja i nagrade.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track