SRBIN MILIJAN, PATRIOTA IZ KANADE: Donirao 50 frula deci da se zvuk ovog instrumenta i dalje čuje Šumadijom (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

inženjer u penziji sa neobičnom strašću

SRBIN MILIJAN, PATRIOTA IZ KANADE: Donirao 50 frula deci da se zvuk ovog instrumenta i dalje čuje Šumadijom (FOTO)

Srbija -

Godišnji odmor sa suprugom provodi na imanju u Rosićima, selu podno Divčibara

Kada je otišao u zasluženu penziju, Kosjerac Milijan Ilić (68) koji inače živi u Kanadi, je iz hobija počeo da se bavi izradom frula. Do sada ih je izgradio oko 300, a prvih 50 poklonio je Srbiji i Šumadiji. Motiv da penzionerske dane upotpuni izradom srpskog tradicionalnog instrumenta je krajnje neobičan i za svaku pohvalu.

Svaki godišnji odmor sam provodio u Srbiji, a jednom prilikom sam bio na Saboru frulaša u Prislonici. Očarao me milozvuk iz tog instrumenta, međutim, slušajući odakle izvođači dolaze, shvatio sam da ih iz Čačka skoro i nema. Odatle se rodila ideja da za penzionerski hobi odaberem baš gradnju frule, da ih izrađujem i poklanjam mladima koji žele na njoj da sviraju - priča Milijan Ilić koji godišnji odmor sa suprugom provodi na imanju u Rosićima, selu podno Divčibara.

Milijan Ilić, frula
foto: Facebook/Z.Rajičić

Koliko težak zadatak je sebi zadao, shvatio je tek kada je kao svež penzioner 2020. ušao u kućnu radionicu i od komada drveta pokušao da napravi instrument. Dane i mesece je proveo izučavajući tehniku gradnje frule. Kaže da mu je pomogla i profesija inženjera, jer je u izradi neophodna maksimalna preciznost, budući da je kod ovog instrumenta niska tolerancija na tonalitet.

frula, Milijan Ilić
foto: Privatna arhiva

- Nije bilo lako, puno sam učio, dug je i težak put do dobre frule. Sećam se da sam ranijih godina iz Srbije nosio komade šljivovog drveta, a danas sve sirovine nalazim u Kanadi, trešnju, javor, pa i šljivu – priča Milijan koji sa suprugom živi u mestu Misisaga nedaleko od Toronta.

Prve frule, njih 30 je poklonio pre dve godine, kada su organizatori Sabora u Prislonici pokrenuli “školu frule” koju je prošlo isto toliko mališana iz Mrčajevaca, Prislonice, Bresnice i Bečnja.

Bio sam presrećan, zato sam ove godine pozvao Zorana Rajičića, “prvu frulu Sabora” i donirao im još 20 instrumenata. Dok gradim frule u Srbiji i Šumadiji nijednu neću prodati, sve ću ih poklanjati – kaže ovaj inženjer, partiota koji je komplet frula nedavno poklonio i u Pirotu.

1 / 7 Foto: Facebook/Z.Rajičić

Sluhista na babu Rajnu

Milijan kaže da osim ljubavi prema muzici iz te oblasti nije imao prethodne posebne veštine ni znanja. Međutim to ga nije odvratilo od ideje da se upusti u ovaj ozbiljan poduhvat.

frula, Milijan Ilić
foto: Privatna arhiva

Baba po majci koja je živela u prošlom veku, Rajna Joksimović, iz Seče Reke, kod Kosjerića, bila je kažu vrhunski izvođač na fruli. Žena istančanog osećaja za sluh i ritam, kažu da je bila najbolja frulašica u kraju. Najpre sam naučio da gradim a potom i po malo sviram frulu – kroz osmeh objašnjava od koga je nasledio neverovatan sluh, neophodan za ovaj neobičan zanat.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track