POČEO 62. SABOR TRUBAČA U GUČI: Počela najveća smotra trube na svetu, domaćin se otvorio sa 100 evra koje je dao trubačima
Foto: D.Č.

POČEO 62. SABOR TRUBAČA U GUČI: Počela najveća smotra trube na svetu, domaćin se otvorio sa 100 evra koje je dao trubačima

Srbija -

Intoniranjem himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjem iz prangija otvoren je 62. Sabor trubača u Guči, od ove godine "Guča festival". Nakon pozdravne reči zdravičara i ovogodišnjeg domaćina sportiste Željka Tanaskovića, prolomili su zvuci trube Dragačevom, koji neguje najstariju manifestaciju posvećenu trubi u svetu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam od strane organizarora dobio tu čast da budem ovogodišnji domaćin Sabora koji promoviše tradiciju, kulturu, muziku. Čitavom svetu sa ovog mesta šaljem poruku da smo dobri domaćini, i da su u Guču svi dobrodošli. Naša sadašnjost i budućnost se zasnivaju na očuvanju izvornih tekovina - kazao je domaćin Guča festivala, Željko Tanasković generalni sekretar JSD, koji potiče iz ovih krajeva.

Guča, otvaranje
foto: D.Č.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora se otvorio sa novčanicom od 100 evra kojom je zakitio trubače ispod saborske zastave.

U razgovoru sa trubačima saznajemo da ovo nije dobar predznak, jer kažu kako prođu kod spomenika trubaču, pod barjakom, takvu će zaradu svojim kućama doneti iz Dragačeva.

- Pamtimo i bolje dane, kad su evri prštali na sve strane, al šta da se radi, nadamo se da će večeras pod šatrama biti bolje - rekli su nam trubači.

1 / 5 Foto: D.Č.

Otvaranju festivala ove godine je prisustvovao i Marko Kešelj državni sekretar u Ministarstvu sporta.

Ljubitelji ove vrste muzike tek se okupljaju u pretonici trube. Na ulicama nema gužve kao ranijih godina, a na samom otvaranju zatekli smo raspevane goste iz daleke Kine, iz grada Vuhana.

- Za ovaj festival sam čuo od poslovnih partnera iz Srbije, rekli su mi ako želim da upoznam Srbiju, moram posetiti Guču i Sabor trubača. Zato sam ove godine došao sa suprugom i još dvoje saradnika iz Engleske. Oduševljen sam atmosferom i ljudima, svi su tako topli neposredni. Hrana vam je izvrsna a rakija piće bez premca, kakvo do sada nisam pio. Ostaćemo u Guči tri dana, ništa nećemo propustiti - rekao je Cui Tinjung, biznismen iz Vuhana.

Guča
foto: D.Č.

Naš sagovornik kaže da u milionskoj zemlji kakva je Kina ne postoji festival koji pronosi samo ime jednog instrumenta, kao što je Dragačevo. Očekuje da će se sa suprugom Fan Jing Li i prijateljima dobro zabaviti.

Za mnoge posetioce trubačke fešte glavni saborski dani su tokom vikenda kada organizatori očekuju i do 100.000 posetilaca sa svih strana sveta. U prepodnevnim satima, u Guču tek pristižu gosti, pa je to verovatno razlog što su glavne ulice bile poluprazne.

Ove godine na Saboru trubača učestvuje 16 finalnih orkestara koji su vizu za Guču stekli na predtakmičenjima u Surdulici, Boljevcu, Kovačici i na Zlatiboru. Po pravilima takmičenja, trebalo je da bude 17 orkestara, ali je jedan otkazao učešće. Navodno, zbog nesporazuma koji već duže traje između organizatora i trubača. Naime, ove godine se po prvi put dogodilo da nijedan od četiri prošlogodišnja pobednika nije prošao kvalifikacije na predtakmičenjima. Organizatori se ove teme nisu dotakli, pa ostaje da se vidi, šta je radio prošlogodišnji stručni žiri, ili su trubači u međuvremenu zaboravili da sviraju.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track