U PRISUSTVU LEKARA IZ CELE SRBIJE: U Vranju je obeleženo 65 godina postojanja Službe za transfuziju krvi Zdravstvenog centra
Foto: Kurir/T.S.

U PRISUSTVU LEKARA IZ CELE SRBIJE: U Vranju je obeleženo 65 godina postojanja Službe za transfuziju krvi Zdravstvenog centra

Srbija -

U Vranju je obeleženo 65 godina postojanja Službe za transfuziju krvi Zdravstvenog centra.

Obeležavanje jubileja upriličeno je u velikoj sali Doma zdravlja u Vranju u prisustvu lekara iz cele Srbije.

"Služba za Transfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Vranju već 65 godina daje veliki doprinos u funkcionisanju kompletnog zdravstva na teritoriji grada Vranja i Pčinjskog okruga", rekao je pred punom salom Doma zdravlja Vranje dr Dušan Jovanović, načelnik Odeljenja bolničke banke krvi.

Prim. mr. sci. dr Marina Janjić je prisutne kolege iz cele Srbije i Vranja je u svom učenom izlaganju podsetila na bogatu tradiciju lečenja ljudi vranjskog kraja kroz vekove, dok je prim. dr sci med. dr Vesna Libek (Kliničko bolnički centar Zemun) ukazala na značaj savremene transfuzione medicine kao na kariku koja spaja.

Vranje, transfuzija krvi
foto: Kurir/T.S.

Usledilo je predavanje mr farmacija Katarine Đorđević na temu značaja primene inovativnih dijagnostičkih metoda u Službi za transfuziju krvi, Zdravstvenog centra Vranje i specijlaiste transfuzije i dr Nebojše Savića (Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, UKCS) na temu: Visokotromboelastografija perioperativni navigator hemostazne terapije.

Istoriju transfuzije u Vranju predstavio je u autorskom tekstu načelnik Bolničke banke krvi, Zdravstvenog centra Vranje dr Dušan Jovanović.

Istorija transfuzije u Vranju

Služba zaTransfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Vranju već 65 godina daje veliki doprinos u funkcionisanju kompletnog zdravstva na teritoriji grada Vranja i Pčinjskogokruga.

Sve je počelo te davne 1958. godine. Početkom oktobra tačnije 10.10. prikupljena je prva jedinica krvi od dobrovoljnog davaoca u prostorijama pri Hiruškom odeljenju. Na početku, poslovima iz oblasti transfuziološke delatnosti je rukovodio dr Gradimir Cenić doajen vranjske hirurgije. Specijalizaciju iz Opšte hirurgije dobio je uz uslov da završi kurs transfuziologije krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu. Tromesečni kurs je uspešno završio i u Bolnici u Vranju osnovao Službu transfuzije krvi, što će omogućiti mnogosloženiji i obimniji rad na Hirurškom a i drugim odeljenjima Bolnice u Vranju.

Vranje, transfuzija krvi
foto: Kurir/T.S.

Bila je to ideja Prim. dr Slobodana Palamarevića. Pod njegovim rukovodstvom, od tada je bilo moguće raditi operacije na glavi, grudnom košu, trbuhu, kao i druge hirurške zahvate...

Kako se svest o transfuziji krvi povećavala tako se i ova služba uvećavala i osavremenjivala. Najpre je formiran Kabinet za transfuzijukrvi 1958. godine u kome je radio medicinski tehničar Petruš Stanojković. Završio je kurs za transfuziste u Skoplju.

U drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka dodeljena je prva specijalizacija iz transfuziologijedr Gordani Đorđević, a primljen je i još jedan medicinski tehničar transfuzista.

Vranje, transfuzija krvi
foto: Kurir/T.S.

Kasnije Kabinet prerasta u Službu za transfuziju krvi i to u trenutku prelaska u novi prostor u krugu Bolnice 1980. godine. Ovom službom rukovodi dr Gordana Đorđević prvi specijalista transfuziologije u Pčinjskom okrugu.

U tom periodu radilo se puno na promociji i prijemu dobrovoljnih davalaca u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta. Izvodile su se akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji celog okruga. Na promociji i omasovljenju dobrovoljnog davalaštva postignuti su značajni rezultati.Organizovane su akcije dobrovoljnog davanja krvi gde je prikupljano i preko 300 jedinica krvi. Iz godine u godinu broj davalaca krvi je rastao što je prema podacima Crvenog krsta, grad Vranje svrstavalo u sredine sa najvišim procentom davanja godišnje u odnosu na broj stanovnika u Republici Srbiji.

Od 2000. godine u Službi je počela i priprema labilnih produkata od krvi, pre svega sveže smrznute plazme i krioprecipitata. Od 2017. krenulo se sa izvođenjem autolognih transfuzija i to u vidu preoperativne kolekcije kod elektivnih hiruških procedura.

Vranje, transfuzija krvi
foto: Kurir/T.S.

Takođe i drugi poslovi iz oblasti transfuziološke delatnosti zauzimaju značajan prostor u radu službe. Predtransfuzijska ispitivanja, priprema i kontrola labilnih produkata krvi, imunoserološka ispitivanja, klasični testovi hemostaze, oralna antikoagulantna terapija, antitrombozna terapija i lečenje pacijenata.

Povećava se stručni kadar, dodeljuju nove specijalizacije iz transfuziologije, obučavaju se i licenciraju novi medicinski tehničari za rad u transfuziji.

Početkom 2019. godine Služba je preseljena u prostorije Novog hiruškog bloka bolnice gde se i danas nalazi.

Danas je to služba opremljena savrmenim automatizovanim aparatima i uređajima koja obavlja delatnosti iz oblasti Kliničke transfuzilogije i radi po protokolima “Patient blood management-a”, spremna da odgovori novim izazovima i zahtevima savremene medicine u cilju boljeg i kvalitetnijeg lečenja.

Vranje, transfuzija krvi
foto: Kurir/T.S.

U Službi se izvode testovi iz imunohematologije, testovi hemostaze, testovi agregacije trombocita, a odskora i testovi viskoelastometrije. U okviru lekarskih timova bolnice odluku o primeni krvi i labilnih produkata odk rvi, kao i odluku o primeni hemostatskih lekova, antitrobozne, antiagregacijske i antikoagulantne terapije donose transfuziolozi naše službe.

Za kvalitet u radu Službe odgovorno je i stručno osoblje i to četiri lekara specijalista tranfuziologije i dvanaest medicinskih tehničara/laboranata od kojih je devet stručno osposobljeno za rad u transfuziji krvi.

U organizacionom pogledu Služba je podeljena na tri kabineta i jedan odsek i to: Kabinet za autolognu transfuziju i terapijske vene punkcije, Kabinet za hemostazu i trombozu, Kabinet za prenatalnu zaštitu trudnica i imunohematologiju i Odsek za prijem, kontrolu i izdavanje krvi i krvnihprodukata, navodi u autorskom tekstu načelnik Bolničke banke krvi, ZC Vranje dr Dušan Jovanović.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track