CVIJIĆEVI DANI U LOZNICI: Od danas do 6. novembra u čast našeg naučnika
Foto: Kurir/T. Ilić

CVIJIĆEVI DANI U LOZNICI: Od danas do 6. novembra u čast našeg naučnika

Srbija -

Tradicionalna manifestacija ‘‘Dani Jovana Cvijića’‘ posvećena životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića počinje danas otvaranjem izložbe ‘‘Voda i klimatske promene’‘, Centra za promociju nauke Republike Srbije i Francuskog kulturnog centra u Muzeju Jadra.

Loznica će tako 29. put biti domaćin manifestacije koja će u organizaciji Centar za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ trajati do 6. novembra. Za razliku od prethodnih godina kada su ‘’Cvijićevi dani’’ trajali dva, ili tri uzastopna dana ove je koncepcija drugačija pa će u ponedeljak ponovo u Muzeju Jadra, biti predstavljena knjiga ‘’Priroda u verovanju i predanju našeg naroda’‘ srpskog etnologa Tihomira R. Đorđević, Cvijićevog saradnika i savremenika u izdanju Srpske književne zadruge. Prema njegovim uputstvima urađena je r ekonstrukcija Vukove spomen-kuće u Tršiću.

Narednog dana u Gimnaziji ‘’Vuk Karadžić’’ biće predstavljen Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu koji je pre 130 godine osnovao Cvijić. Sledeći program je u Galeriji ‘’Mina Karadžić’‘, 17. oktobra, kada će biti predstavljeni rezultati projekta ‘’Stari narodni sportovi, igre i nadmetanja – očuvanje, prenošenje znanja i prezentacija’‘ Geografskog instituta "Jovan Cvijić" Srpske akademije nauka i umetnosti. Otvaranje izložbe "Glas prirode – 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije" u Muzeju Jadra 6. novembra biće završena ovogodišnja manifestacija.

Loznica, Jovan Cvijić
foto: Kurir/T. Ilić

U toku meseca oktobra, novembra i decembra ‘’Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića’‘, koju je Centar za kulturu priredio prethodne godine, biće predstavljena učenicima osnovnih škola na teritoriji Grada Loznice. Promociju ‘’Interaktivne mape naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića’‘ podržalo je i Ministarstvo kulture, a ove godine je za taj projekat loznički Centar za kulturu dobio priznanje od britanskog Kraljevskog geografskog društva za uspešno javno angažovanje, navode iz ove lozničke ustanove.

Jovan Cvijić (1865-1927) smatra se utemeljivačem srpske geografije, bio je osnivač Srpskog geografskog društva, a pored ostalog i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Inače, od 1995. godine ‘‘Dane Jovana Cvijića’‘ organizuju Centar za kulturu i Grad Loznica uz pokroviteljstvo resornog ministarstva.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track