GRAD NOVI SAD FINANSIRA TROŠKOVE VANTELESNE OPLODNJE! Pomoć dobijaju i oni koji žele drugo, odnosno treće dete
Foto: Shutterstock

GRAD NOVI SAD FINANSIRA TROŠKOVE VANTELESNE OPLODNJE! Pomoć dobijaju i oni koji žele drugo, odnosno treće dete

Srbija -

Grad Novi Sad već godinama unazad pomaže ženama koje žele uz pomoć vantelesne oplodnje da se ostvare kao majke tako što u potpunosti pokriva troškove ove procedure.

Čelnici grada su svojevremeno pomerili su starosnu granicu za besplatnu vantelesnu oplodnju, omogućivši tako ženama do 44 godine (nekad je bilo do 40. godine) da pokušaju da postanu majke na ovaj način. Klinika je u obavezi da Gradu dostavi fakture sa svim troškovima lečenja i utrošenim medikamentima, jer su uzroci steriliteta različiti, pa tako i cena lekova.

Naime, ukoliko Novosađanke žele da oprobaju ovaj vid oplodnje, najpre će morati da odu kod svog odabranog ginekologa, koji će joj napisati uput za komisiju u Betaniji. Tada će oni, na osnovu medicinske dokumentacije, odlučiti da li će žena ući u program vantelesne oplodnje.

Grad Novi Sad je uveo bio još jednu novinu - sve žene koje se bore s neplodnošću, a koje žele drugo ili treće dete, imaju šansu da besplatno prođu program vantelesne oplodnje. Tačnije, šansu da dobiju drugo ili treće dete dobiće 300 parova godišnje, a procedure će se izvoditi u Betaniji i privatnim klinikama Perinatal i Genesis.

Ovo je prvi put da jedna pokrajinska institucija pomaže roditeljima da preko potpomognute oplodnje dobiju drugo ili treće dete jer su dosadašnji programi bili osmišljeni tako da se besplatna vantelesna omogućava samo roditeljima koji uopšte nemaju dece.

Podsećanja radi, Vojvodina se bori sa belom kugom, a prosečan par ima samo jedno dete. S druge strane, ima dosta parova koji se bore s neplodnošću a koji bi želeli dvoje ili troje dece, ali, nažalost, ne mogu to da učine bez vantelesne oplodnje.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track