ZAROBLJENIM KONJIMA NA KRČEDINSKOJ ADI DOSTAVLJENA HRANA! Za hrabre vatrogasce nema prepreka! A šta kaže vlasnik Milenko (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

mup se odmah uključio da pomogne

ZAROBLJENIM KONJIMA NA KRČEDINSKOJ ADI DOSTAVLJENA HRANA! Za hrabre vatrogasce nema prepreka! A šta kaže vlasnik Milenko (FOTO)

Srbija -

Jače, starije životinje bi možda mogle i da preplivaju, ali ima mnogo mladih ždrebadi i teladi, koja ne mogu da plivaju. Mi smo već zakasnili, ko zna koliko je njih mrtvih...

Više od stotinu krava i konja, zbog nabujalog Dunava, ostalo je zarobljeno na Krčedinskoj adi. Životinje su danima bile bez hrane. Njihov vlasnik Milenko Plavšić, apeluje na sve institucije da mu što pre pomognu da se krda spasu, a niske temperature dodatno pogoršavaju situaciju.

Prema poslednjim informacijama, iz JP Vojvodine-šume, obećavaju da rade na akciji spasavanja. U međuvremenu pripadnici MUP-a su u dogovoru sa vlasnikom, životinjama odneli hranu, saopšteno iz MUP-a.

Krčedinska ada, konji, spasavanje
foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

Milenko, očajan, na minusu, sa obale doziva svoje krave i konje. "Samo jedared sam bio i eto, gledam ih sa obale, ništa ne mogu da pomognem, ne mogu sam. Teško mi je jako, moje životnje su ugrožene, šta da kažem," kaže stočar iz Kovilja Milenko Plavšić.

Pokušao je kaže, stoku da prevede sa ostrva, dok je vodostaj još bio nizak, ali mu to nisu dozvolili, kako tvrdi, lokalni moćnici, koji mu već godinama prete i kradu mu stoku. Slučaj je prijavio i policiji, ali dok ne reši ovaj spor, najbinije mu je da spase ono što je stvarao celoga života.

Krčedinska ada, konji, spasavanje
foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

"Kada bi država stala iza toga, da nam pomogne vojska, da su skele dobre i da nam obezbede da potovarimo životinje, da iznesemo na suvo, pa dalje kako će biti. Svi ljudi, opet kažem, koji me i znaju i ne znaju da mi pomognu, životinje će, ukoliko se za tri dana ne izvuku 70 odsto uginuti," kaže Plavšić.

Upravo zbog Milenkovih konja i krava Krčedinska ada je poslednjih godina prava turistička atrakcija koja privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu i fotografiju, međutim sada, kada se našao u problemu, gotovo niko iz opštine i turističke organizacije Inđija, ga nije pozvao da pita kako je i kako može da pomognem.

Krčedinska ada, konji, spasavanje
foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

"Nažalost sramotno, ja sam tu mnoge ljude dočekao i ispratio," napominje Plavšić

Da bi se životnje bar na kratko namirile hranom, pomoć su ponudili vatrogasci iz Novog Sada, javljaju se prijatelji i poznanici. Među njima je i 12 udruženja za zaštitu životinja, koja od nadležnih zahtevaju hitnu reakciju.

"To su polu-divlje životinje, mnoge od njih polu-divlje, jače, starije životinje bi možda mogle i da preplivaju, ali ima mnogo mladih ždrebadi i teladi, koja ne mogu da plivaju. Mi smo već zakasnili, ko zna koliko je njih mrtvih, ali ajmo da spasemo ono što možemo", kaže Aleksandra Dudić iz organizacije Solidarno za životinje i prirodu.

Krčedinska ada, konji, spasavanje
foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

Milenko će, obećavaju iz Vlade Vojvodine, dočekati božićno čudo, jer u naredna dva dana, JP Vojvodina Šume, na raspolaganje stočarima staviće brod i skelu, kako bi se životinje prevezle na sigurno, a već danas, novosadski vatrogasci pomogli su da im se dopremi i hrana.

Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviće da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

03:22

ZAŠTO ŽIVOTINJE PRE LJUDI PREDOSETE NEPOGODU? Dr Vikelski: Ove vrste su najsenzibilnije kad je reč o ZEMLJOTRESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track