"PRLJAVO JE, MNOGO SE BRINEMO ZA DECU" Pogledajte na koji način se greju đaci u jednoj od NAJSTARIH škola u Srbiji: ŠOK! (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"PRLJAVO JE, MNOGO SE BRINEMO ZA DECU" Pogledajte na koji način se greju đaci u jednoj od NAJSTARIH škola u Srbiji: ŠOK! (VIDEO)

Srbija -

u Mačvanskom selu Radenković objekat škole je star 130 godina, u poslednjim godinama je sređen, kako bi i dalje imao svoju funkciju, odnosno kako bi učenicima i nastavnicima bilo što prijatnije.

Ipak, jedni su od retkih koji se još uvek greju na čvrsto gorivo, odnosno na ugalj i drva.

ugalj
foto: Shutterstock

Ovaj način grejanja u pomenutom selu, uskoro bi mogao da ode napokon u zaborav. Njihova više decenija stara peć i dalje troši drva i ugalj.

Iako je kotlarnica odavno napravljena u dvorištu, ipak za sada služi samo kao skladište za ogrev. Na sreću, ne još dugo, jer su obezbeđena sredstava za implementaciju centralnog grejanja.

- Prljavo je, deca mogu da nalete na ovu peć i da se povrede, pa se iz tog razloga brinemo. Ukoliko uvedemo ovo novo grejanje biće zasigurno bolje, čistije, a i sama temperatura će biti ujednačena - rekla je Biljana Stanić, učiteljica.

01:58

PRLJAVO JE, MNOGO SE BRINEMO ZA DECU Pogledajte na koji način se greju đaci u jednoj od NAJSTARIH škola u Srbiji: ŠOK!

Ova škola spada među najstarije u našoj zemlji, ali je i dalje funkcionalna, a radovi za novo grejanje se očekuju u drugom polugodištu.

- Tako da ćemo, nadam se drugo polugodište, a ako ne onda sledeću godinu preći na pelet. To je važno i zbog Ministarstva za zaštitu životne sredine, jer, pazite, mi ložimo četiri peći, a one izbacuju ogromnu količinu dima, a ovako ćemo dobiti peć na pelet i biće svima bolje i kvalitetnije - rekao je Slađan Papić direktor škole OŠ "Dobrosav Radosavljević - Narod" u Radenkoviću.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track