NEČUVENO, SRAMNA OTIMAČINA NA BOŽIĆ Albanci pokušali da nam ukradu crkvu?! Prizrensku svetinju, Hram Presvete Bogorodice Ljeviške
Foto: Youtube Printscreen

NASTAVLJAJU SE POKUŠAJI PREKRAJANJA ISTORIJE

NEČUVENO, SRAMNA OTIMAČINA NA BOŽIĆ Albanci pokušali da nam ukradu crkvu?! Prizrensku svetinju, Hram Presvete Bogorodice Ljeviške

SRBI NA KIM -

Prelepa srpska svetinja opasana bodljikavom žicom

Uprkos pozitivnom izveštavanju o pravoslavnom Božiću i božićnim željama glavnih kosovskih političkih lidera, portal "Koha", nekada poznat po profesionalnom novinarstvu, postao je medij koji često objavljuje jednostrane, pseudoistorijske tekstove koji podstiču etničku i versku mržnju, posebno protiv SPC.

Ovako su iz manastira Visoki Dečani reagovali na pisanje "Kohe", čiji je tekst objavljen na Božić, i još je jedan pokušaj prekrajanja istorije. Na meti se našla Crkva Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a navedeno je kako je ona izgrađena na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta".

Iz manastira Visoki Dečani ističu da ne postoje konkretni i pisani dokazi o takvim tvrdnjama:

Prizren
foto: Youtube Printscreen

- Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Rimskog carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima. Nekadašnju crkvu Panagije Eleouse - Bogorodice Ljeviške rekonstruisao u 14. veku kralj Stefan Milutin, koji joj je dodao značajne karakteristike, dajući sadašnju strukturu sa pet kupola. To je opširno dokumentovano u srednjovekovnoj i modernoj istorijskoj i umetničkoj literaturi.

U saopštenju se navodi i da je "crkva u 17. veku pretvorena u džamiju, kada je korišćena za muslimanske molitve petkom, poznata kao Petka džamija (ili Crkva Svete Petke - Šentje Prempte na albanskom). To upućuje, kako objašnjavaju, da ovaj naziv nema veze sa prvobitnim imenom crkve, već sa džamijom:

Prizren
foto: Youtube Printscreen

- A nakon balkanskih ratova 1912-1913. i oslobođenja od osmanske vlasti, ona je ponovo pretvorena u crkvu, pronađene su mnoge freske sa srpskim natpisima i nastavlja da funkcioniše kao pravoslavna crkva i istorijsko sedište srpsko-pravoslavnih episkopa na Kosovu.

Složena vizantijska i srpska istorija ove crkve ne opravdava poricanje njenog sadašnjeg identiteta kao Uneskove svetske baštine koja pripada SPC, registrovana pod istorijskim imenom Presveta Bogorodica Ljeviška.

Prizren
foto: Youtube Printscreen

Otimanje baštine

Portal "Koha" tekst je objavio pod naslovom "Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova". Autor je Agon Rezja, za koga se navodi da je istraživač srednjeg veka i doktorand na Univerzitetu u Zagrebu.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track