OVA TRUBA JE PROŠLA SOLUNSKI FRONT! Čuveni heroj Joviša Jevđić u amanet je ostavio potomcima, ona čuva tajne SRPSKE ISTORIJE
Foto: RINA

OVA TRUBA JE PROŠLA SOLUNSKI FRONT! Čuveni heroj Joviša Jevđić u amanet je ostavio potomcima, ona čuva tajne SRPSKE ISTORIJE

Srbija -

Svaki narod ima svoj glas i pesmu po kojima se prepoznaje, a u Srbiji truba je ta koja skoro u svim prilikama oglašava i radost i tugu. Sve što se rečju i pričom ne može iskazati staje u zvuke ovog čarobnog, zlatnog instrumenta a truba koju je iz Velikog rata doneo Joviša Jevđić u selo Rasna, pamti priče od čak jednog veka.

Joviša Jevdjić, truba
foto: RINA

- Truba koju je moj pradeda doneo kući, prošla je Cersku i Kolubarsku bitku, ceo Solunski front i Albaniju, odražavala je bol i patnju tih srpskih vojnika”, priča za RINU Dejan Jevđić, Jovišin potomak koji je dokazao da iver ne pada daleko od klade jer je i sam majstor trube.

Hrabri solunski ratnik i u najtežim periodima života nije se odvajao od svog omiljenog instrumenta, a njegova ljubav prešla je na unuke i praunuke. Dejan je kapelnik u trubačkom orkestru, a njegovo ime ispisano je zlatnim slovima u Guči, međutim pored muzike svog junačkog pradedu nasledio je i po uniformi jer je profesionalni vojnik.

Joviša Jevdjić, truba
foto: RINA

- Ovom svojom trubom, uniformom i uspehom nadam se da sam se bar jednim delom odužio hrabrim precima, jer oni su živeli u mnogo lošijim uslovima a truba je održavala porodice u životu. Nisam želeo da se značaj koji ona ima izbriše - kaže Dejan.

On je svoj orkestar osnovao pre više od dvadeset godina, a sa njim su braća Slobodan i Branko pa se u njihovoj kući svakodnevno čuje topdzijsko kolo.

Joviša Jevdjić, truba
foto: RINA

- Čuvari smo narodne tradicije i kulture, jer da bismo stigli do nekog cilja, moramo znati odakle potičemo, ne smemo to nikad zaboraviti - izjavio je ovaj majstor trube.

U kući Jevđića truba svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje.

(Kurir.rs/RINA/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:57

DEJAN PETROVIĆ NIKAD ISKRENIJI ZA KURIR: Izgurao sam da se samo truba sluša u Guči, neka se ljuti koliko god ko hoće!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track