KAD JE MILORAD UJUTRU UŠAO U ŠTALU, NIJE VEROVAO ROĐENIM OČIMA! Srpski domaćin ostao u čudu, a brojao nekoliko puta!
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

rekord u Srbiji

KAD JE MILORAD UJUTRU UŠAO U ŠTALU, NIJE VEROVAO ROĐENIM OČIMA! Srpski domaćin ostao u čudu, a brojao nekoliko puta!

Srbija -

Milorad Mišo Simić, iz sela Obajgora, nedaleko od Bajine Bašte, nastavio je tradiciju predaka, bavi se uzgajanjem svinja, ali nikada mu dosad krmača nije oprasila ovoliko prasića. Pun obor! Čak 22!

- Propratio sam do 13. praseta, nadajući se da je završila, otišao sam u kuću, a ujutru kad sam se pomolio u štalu nisam verovao šta vidim! Izbrojao sam 22 praseta - priča Mišo.

Ne krije da je ostao u čudu i da je morao da ih prebroji nekoliko puta da bi, kaže, bio sto posto siguran da ih je toliko.

moravka, svinja, svinje
foto: Youtube Printscreen

U njegovom oboru do sada je rekord držala krmača koja je oprasila 15 prasića.

- Ovo je sada rekord ne samo u bajnobaštanskom kraju, već u celoj Srbiji! Jasno je da krmača može da "zadoji" 12 prasadi, ostatak je teško odgajiti, ali borićemo se - dodaje Mišo.

Njegove svinje su rase "moravka", crne su boje, a on je registrovani odgajivač ove autohtone sorte svinja.

moravka, svinja, svinje
foto: Youtube Printscreen

Do sad je gajio "landras" (bele svinje) i "durok" ( crvene svinje, američkog porekla), ali sada u oboru ima samo "moravke", koje u proseku donesu od osam do 12 prasića, a prase se dva puta godišnje.

- Četrnaestogodišnji unuk Filip mi je desna ruka, i pored svojih obaveza u školi i sportskih aktivnosti, svakodnevno mi pomaže u svinjogojstvu - istakao je on.

Svinje veći deo vremena provode na otvorenom, naročito leti, kada ih izvodi na pašu, ograđuje žicom, a "čuva" ih solarna čobanica.

I u ovom periodu izlaze iz štale, otporne su na hladnoću, uživaju kopajući korenje korova, pa ujedno na ovaj način gazdi čuvaju imanje od trnja i vrzina.

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

01:30

KAPITALKA, OPRASILA ČAK 19 PRASIĆA! Krmača iz Gornje Komarice prevazišla sva očekivanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track