POČELA VELIKA SEČA TOPOLA NA LOZNIČKOM ŠETALIŠTU PORED ŠTIRE: Građani negoduju, a ne znaju razlog
Foto: Kurir/T.I.

POČELA VELIKA SEČA TOPOLA NA LOZNIČKOM ŠETALIŠTU PORED ŠTIRE: Građani negoduju, a ne znaju razlog

Srbija -

Pažnju Lozničana ovih dana privukla je seča grana drvoreda od tridesetak topola duž šetališta pored rečice Štire, ali su mislili da se radi o toping metodi, odnosno odsecanju čitave krošnje stabla. Kada je od juče počelo obaranje stabala mnogi su bili neprijatno iznenađeni, krenuli su negativni komentari i negodovanja na društvenim mrežama da "sve posekoše".

- Šta je ovo, seku stabla, pa ovde na leto neće biti uopšte hladovine. Ove topole su bile ovde "sto godina", ne znam da li je ovo zaista bilo neophodno. Vidim nove sadnice i nadam se da će one zameniti posečene topole – komentar je jednog od starijih Lozničana koji je sa čuđenjem gledao oborena debla.

Radnici gradskog zelenila KJP "Naš dom" kažu da su topole stare oko 70 godina, iako je prosečan vek ovog drveta dve i po decenije, a u urbanoj sredini i kraći zbog zagađenja.

Loznica, topole
foto: Kurir/T.I.

Kada su posekli prvih nekoliko stabala videlo se da su topole iznutra trule, a u nekima se u šupljinama stvorio humus. Iz preduzeća kažu da topole obaraju zbog bezbednosti prolaznika i uparkiranih automobila u obližnoj ulici pošto se već dešavalo da na njih padaju krte i trule grane. Lani je posle jakog vetra bilo oštećeno nekoliko vozila zbog padanja grana, ali se ovaj posao obavlja, pre svega, zbog bezbednosti građana jer je staza pored Štire omiljena ruta za veliki broj Lozničana svih uzrasta, od đaka do penzionera. Topole koje se sada seku glavčene su više od dvadeset puta i stručnjaci kažu da je jednostavno ovim stablima vreme da budu uklonjena.

Inače, pored topola koje se sada seku već su zasađene sadnice hrasta lužnjaka tako da na istom mestu treba da bude nov drvored. Loznica je grad sa mnogo zelenila, parkova, a već nekoliko godina uvedena je praksa da se godišnje posadi oko hiljadu novih stabala kako bi pluća grada bila što jača i bogatija.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track