OPERACIJE ŽELUCA KAO U BEOGRADU: Složeni zahvati od sada i na Odeljenju hirurgije Zdravstvenog centra ‘’Loznica’’
Foto: Kurir/T.Ilić

OPERACIJE ŽELUCA KAO U BEOGRADU: Složeni zahvati od sada i na Odeljenju hirurgije Zdravstvenog centra ‘’Loznica’’

Srbija -

LOZNICA – Zahvaljujući saradnji lozničkog Zdravstvenog centra (ZC) i docenta dr Dejana Veličkovića, iz Centra za hirurgiju jednjaka na Prvoj hirurškoj klinici u Kliničkom centru Srbije, zbog složenih operacija karcinoma želuca i jednjaka i sličnih zahvata, pacijenti iz Loznice ne moraju odlaziti u ustanove van svoga grada. On je danas, uz asistenciju dr Lazara Petrovića, načelnika Odeljenja hirurgije ZC, obavio još jedan takav zahvat, a operisana je osoba (70) koja ima karcinom želuca.

 Dr Dišić i dr Veličković.
Dr Dišić i dr Veličković. foto: Kurir/T.Ilić

Saradnja sa dr Veličkovićem, prema rečima dr Petrovića, traje od 2021. godine i do sada je u lozničkoj bolnici operisano tridesetak pacijenata sa najtežim oboljenjima, uglavnom želuca i jednjaka.

- Zahvaljujući njegovoj pomoći operisali smo te pacijente i sve operacije su prošle kako smo priželjkivali. Nadamo se da će saradnja i dalje biti na ovom nivou, a pokušaćemo da je unapredimo, da još veći broj kolega iz naše bolnice bude uključeno u obuku o načinu lečenja koju primenjuje dr Veličković. Da nam pomogne da usavršimo i primenjujemo savremene tehnike lečenja koje koristi – kazao je dr Petrović uz napomenu da loznički ZC trenutno ima šest hirurga, tri lekara su na specijalizaciji, i da se, u proseku, dnevno na Odeljenju hirurgije obavi sedam do deset otvorenih i laparoskopskih operacija.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić
Dr Lazar Petrović
Dr Lazar Petrović foto: Kurir/T.Ilić

Pomoćnik v. d. direktora ZC, dr Željko Dišić, ističe da se zahvaljujući dr Veličkoviću složene operacije obavljaju u Loznici što mnogo znači i pacijentima i njihovim porodicama, jer ne odlazie u ustanove van Loznice. - Dr Veličković obučava naše hirurge koji radeći sa njim stiču potrebne veštine i znanja koja će im mnogo značiti u budućem radu u ZC Loznica – kazao je on. Karcinom želuca je česta bolest, četvrta među malignim tumorima, čest je uzrok smrti, a te, dosta zahtevne operacije, izvode i u ZC Loznica.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track