Vanredna inspekcija zbog pomora ribe u Toplici

Vanredna inspekcija zbog pomora ribe u Toplici

Srbija -
U selu Barlovu udaljenom 11 kilometara od ušća Banjske voda je bila izuzetno crne boje sa velikom količinom pene i brojnije prisustvo uginule ribe

BEOGRAD - Inspekcija ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštila je da je obavila vanredan inspekcijski nadzor zbog uginuća ribe u reci Toplici.

U saopštenju je navedeno da je u subotu 29. septembra izvršen pregled dela Banjske reke u dužini od oko 1,5 kilometar i dela vodotoka Toplice u dužini od oko 15 kilometara gde je utvrđeno da je u delu reke Banjska iznad kruga fabrike "Simpo Šik" mali vodostaj i izuzetno bistra voda. Reka Banjska na ulivu u Toplicu ima znatno veći vodostaj, a njena voda je izrazito sive boje.

U selu Pepeljevi, koje se nalazi četiri kilometra od ušća Banjske, voda je jako sive boje sa sporadičnim primercima uginule ribe. U selu Barlovu udaljenom 11 kilometara od ušća Banjske voda je bila izuzetno crne boje sa velikom količinom pene i brojnije prisustvo uginule ribe po obodu toka.

Na lokaciji sela Točane oko 12-13 kilometara od uliva Banjske bilo je najbrojnije prisustvo uginule ribe zadržane na obodu toka, ali i prisustvo žive ribe, jata mlađi na samoj površini vode, voda izrazito crna i penušava.

U delu reke Toplica iznad uliva Banjske voda je bistra i brojno je prisustvo žive ribe.Inspekcija je registrovala promene vode koje dolaze sa ulivom Banjske reke. Pored navedenih pregledana je i lokacija neposredno ispod fabrike "Frigonais" gde je uočen isticaj samo na ispustu sanitarne otpadne vode-bistra, dok je ispust iz postrojenja za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda bio skoro suv.Inspekcija je naložila sakupljanje ribe na lokaciji Točane i Donje Točane kako bi se izbeglo dalje zagađenje usled raspadanja ribe.

Ribočuvari su u nedelju 30. septembra prikupili 205 kilograma uginule ribe, uglavnom riblje mlađi.Broj jedinki je veliki, uglavnom autohtonih vrsta (potočna mrena, skobalj, klen). Prava količina je znatno veća, jer je deo odnela voda, a jednu količinu su raznele ptice.Zavod za javno zdravlje Niš izvršio je uzorkovanje otpadnih voda, i po dobijanju rezultata preduzeće se zakonom predviđene mere, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track