U ZNAKU 53. ĐAČKOG SABOROVANJA: Đački Vukov sabor od 23. do 25. maja u Loznici i Tršiću
Foto: Kurir/T.Ilić

U ZNAKU 53. ĐAČKOG SABOROVANJA: Đački Vukov sabor od 23. do 25. maja u Loznici i Tršiću

Srbija -

LOZNICA – Tršić i Loznica su u maju svake godine u znaku najmasovnije đačke manifestacije u Srbiji Đačkog Vukovog sabora, posvećenog učenicima i njihovom stvaralaštvu, a ovogodišnji traje od 23. do 25. maja. U Vukovom domu kulture u Loznici sutra će, od 12 časova, svečano biti otvoreno pedeset i treće saborovanje koje obuhvata izložbe, raznovrsne radionice, takmičenja, predavanja, pozorišnu predstavu i koncert.

Posle ‘’Himne Vuku“, u izvođenju hora Gimnazije ‘’Vuk Karadžić“ i obraćanja pomoćnika gradonačelnika Milan Jugović, saborovanje će otvoriti Teodora Tomić, đak generacije OŠ ‘’Jovan Cvijić’’ za prethodnu školsku godinu. Posle toga će pozorišnu predstavu ‘’Ovo nije bajka’’ izvesti Dom omladine Beograd i Studio Centar. Petak je rezervisan za brojne radionice, likovne, etnomuzikološke posvećene guslanju, kaligrafske, književne i radionici tkanja u Tršiću. Istoga dana će u Kući pisaca u Tršiću biti održan okrugli sto ‘’Književnost za decu i njen odnos prema narodnoj tradiciji’’, Instituta za dečju književnost iz Beograda, u Gimnaziji ‘’Vuk Karadžić’’ recitalom ‘’Đački rastanak na Đačkom saboru’’ obeleženo 200 godina od rođenja pesnika Branka Radićevića, a na istom mestu i dodeljene nagrade učenicima, učesnicima 22. literarnog konkursa ‘’Vukovo zvono’’.

1 / 4 Foto: Kurir/T.Ilić

Program zatvara izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, od 19 časova, u Muzeju Jadra. Republičkim takmičenjem osnovaca iz srpskog jezika i jezičke kulture, od 10 sati u Vukovoj spomen školi u Tršiću počinje poslednji dan saborovanja, sat kasnije na Saborištu startuje dečja trka ‘’StazamaVuka Karadžića’’, koju organizuje Sportsko udruženje ‘’Loznički trkači“ za osnovce sa teritorije Loznice, a u galeriji na istom mestu biće u podne otvorena izložba radova polaznika likovne radionice i proglašenje najuspešnijih. Sat kasnije na otvorenoj pozornici na Saborištu počeće završna svečanost 53. Đačkog Vukovog sabora.

Pozdravnu reč imaće Ana Jugović, učenica lozničke gimnazije, pobednica Književne olimpijade 2024. u Sremskim Karlovcima na takmičenju srednjoškolaca.

Program zatvara koncert dečjih folklornih ansambala sa teritorije Loznice, nastup pobednika Gradske smotre recitatora i mladih guslara iz Škole gusala pri Centru za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’. Đački Vukov sabor organizuje Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture, a ova manifestacija je prvi put održana 1971. godine.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja