ĐACI U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „OSREDAK“ PORED ZAPADNE MORAVE: Kruševac obeležio Svetski dan biodiverziteta 22. maj
Foto: Ž. M.

ĐACI U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „OSREDAK“ PORED ZAPADNE MORAVE: Kruševac obeležio Svetski dan biodiverziteta 22. maj

Srbija -

Svetski dan biodiverziteta, 22. maj je jedan je od najznačajnijih ekoloških datuma ustanovljen od strane UN. Toga dana se najšira svetska javnost podseća na ugroženost raznovrsnosti živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja. Zamenica gradonačelnika Kruševca Snežana Radojković sa saradnicama obišla je ovaj prelepi krajolik u neposrednoj blizini Kruševca, a pored same Zapadne Morave, na levoj i desnoj strani reke od Koševa do Bresnog Polja.

-Grad Kruševac, kao društveno odgovoran grad, značajna sredstva na godišnjem nivou izdvaja za održavanje javnih zelenih površina, kao i Specijalnog rezervata „Osredak“. Na ovih 246 hektara nalazi se veliki broj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a s obzirom da je zaštita područja temelj očuvanja biodiverziteta – i u narednim godinama, Grad i JKP „Kruševac“ nastaviće da vode računa o ovom prirodnom blagu, izjavila je zamenica gradonačelnika Snežana Radojković.

1 / 5 Foto: Ž. M.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je Grad Kruševac kao lokalnu samoupravu koja veliku pažnju posvećuje aktivnostima u oblasti ekologije, pa je iz tog razloga poverilo na čuvanje i upravljanje Gradu i JKP „Kruševac“ ovaj specijalni rezervat prirode.

-Sredstva koja Ministarstvo zaštite životne sredine izdvaja su sve veća, tako da je ove godine opredeljeno 5 miliona dinara namenjenih za kupovinu opreme za održavanje puteva i staza, kao i uništavanje invazivnih vrsta biljaka na ovom prostoru. Preko Fonda za zaštitu životne sredine finansira se monitoring biljnih i životinjskih vrsta.

Značajni partneri Grada su Institut za krmno bilje iz Kruševca, Zavod za zaštitu prirode u Nišu i Zavod za zaštitu prirode iz Beograda, istakla je ona.

Rukovodilac zaštićenog područja „Osredak“ Ivana Živković Antić je kazala da je u okviru ovog staništa evidentirano više od 200 vrsta biljaka i više od 100 vrsta ptica, od kojih je šezdesetak pod strogom zaštitom. Posebna pažnja posvećena je žutom lokvanju kao endemskoj vrsti.

Za učenike 5. i 6. razreda kruševačkih osnovnih škola organizovana je prezentacija, šetnja kroz rezervat edukativnim stazama, radionica u saradnji sa Udruženjem biologa i likovna kolonija o temi „Naša eko budućnost“.

Bonus video:

11:20

Dunavska regija: Biodiverzitet kroz vekove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track