"IZNAD SVEGA TREBA SE BORITI ZA SVOJ JEZIK, SVOJE PISMO, ZATO ČUVAJTE NAŠU ĆIRILICU" Otvoren 53. Đački Vukov sabor u Loznici
Foto: T. Ilić

"IZNAD SVEGA TREBA SE BORITI ZA SVOJ JEZIK, SVOJE PISMO, ZATO ČUVAJTE NAŠU ĆIRILICU" Otvoren 53. Đački Vukov sabor u Loznici

Srbija -

Predstavom ‘’Ovo nije bajka’’, o vršnjačkom nasilju, koju su izveli Dom omladine Beograd i polaznici Studio Centra, u Vukovom domu kulture danas je otvoren 53. Đački Vukov sabor.

Najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji, nastala po ugledu na Vukov sabor, posvećena učenicima i njihovom stvaralaštvu, održava se duže od pola svakoga maja u Tršiću i Loznici, a ovogodišnja traje do subote.

Posle ‘’Himne Vuku“ koju je izveo hor Gimnazije ’Vuk Karadžić“, u ime grada obratio se pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović koji je podsetio da je Loznica zavičaj velikana, a ‘’posebno mesto kako među Lozničanima, tako i čitavom srpskom narodu pripada reformatoru srpskog jezika i pisma Vuku Karadžiću’’.

Loznica
foto: T. Ilić

- Vuk nam je u nasleđe ostavio fontesko pismo kakvim malo koji narod na svetu može da se podiči.Danas je naša obaveza, kako prema Vuku, tako i prema budućim generacijama da ga sačuvamo. Pre svega od nas samih i našeg nemara, a naša je privilegija što smo rođeni u ovom kraju, što smo više od pola veka domaćini ovakve svetkovine. U današnje vreme potrebno je učiti strane jezike, ali iznad svega boriti se za svoj jezik, svoje pismo, zato čuvajte našu ćirilicu. Grad će uvek biti uz vas sa ciljem i željom da obezbedi uslove za vaše kvalitetno obrazovanje, da omogući okruženje u kome ćete moći u punom obimu da ostvarite svoj potencijal, ambicije i snove u našoj Loznici. Vi ste budućnost ovog grada i ove zemlje – poručio je Jugović.

Loznica
foto: T. Ilić

Manifestaciju je otvorila Teodora Tomić, đak generacije lozničke OŠ ‘’Jovan Cvijić’’ za prošlu školsku godinu, koja je rekla da smo ‘’okupljeni u srcu Vukovog zavičaja, kako bismo zajedno proslavili uspehe naših najboljih učenika i prisetili se nanovo važnosti obrazovanja, društva i solidarnosti među mladima’’.

- Sabor je prilika da pokažemo koliko nam je važno očuvanje jezika, običaja, kulture, nasleđa koje nam je Vuk Karadžić ostavio u amanet. Prošlo je 160 godina od Vukove smrti, a i danas ovim prostorima lebde njegove mudre reči - ‘’Jezik je branitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle god ga negujemo, njime govorimo i pišemo, pročišćavao ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi narod, ne preliva se u drugi, ne propada’’. Neka nas ove Vukove reči inspirišu da budemo dobri đaci, a pre svega bolji ljudi koji će raditi na sebi i oko sebe, negovati ljubav prema svom jeziku, kulturi i tradiciji. U slavu Vuku i njegovom delu, uz želju da nas negov plamen uvek ovako okuplja – poručila je ona.

Loznica
foto: T. Ilić

Naredna dva dana trajaće brojni programi, a u subotu, u 13 časova, na otvorenoj pozornici na Saborištu počeće završna svečanost 53. Đačkog Vukovog sabora. Pozdravnu reč imaće Ana Jugović, učenica lozničke gimnazije, pobednica Književne olimpijade 2024. u Sremskim Karlovcima na takmičenju srednjoškolaca.

Program zatvara koncert dečjih folklornih ansambala sa teritorije Loznice, nastup pobednika Gradske smotre recitatora i mladih guslara iz Škole gusala pri Centru za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Đački Vukov sabor organizuje Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture.

Bonus video:

07:14

ĆIRILICA JE PITANJE OPSTANKA SRPSKOG NARODA: Glišić ŽESTOKO odgovorio Helsinškom odboru koji poziva na ODBACIVANJE zakona o pismu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track