"AKO NE ZAPAMTIMO LETAČKA IMENA, MORAĆEMO PILOTU DA KUPIMO PENUŠAVO VINO" Kikindski srednjoškolci oduševljeni posle vožnje balonom
Foto: Kurir/S.U.

"AKO NE ZAPAMTIMO LETAČKA IMENA, MORAĆEMO PILOTU DA KUPIMO PENUŠAVO VINO" Kikindski srednjoškolci oduševljeni posle vožnje balonom

Srbija -

Prava je šteta što vremenske prilike, a pre svega vetar, nisu dozvolili posadama devet balona iz Slovenije, Mađarske, Rumunije i Srbije da polete još nekoliko puta. Za drugi festival balona vladalo je veliko interesovanje. Odluku o tome ko će se naći u korpama šarenih balona u kikindskoj Turističkoj organizaciji prepustili su parlamentima srednjih škola. Među nekoliko desetina srećnika, najboljih kikindskih srednjoškolaca, našao se Filip Babić, maturant gimnazije "Dušan Vasiljev":

Kikinda, baloni
foto: privatna arhiva/Filip Babić

- Bio sam na učeničkoj razmeni u Americi i leteo avionom, ali je ovo neponovljivo iskustvo. I kad smo sleteli, iznenađenjima nije bilo kraja. Dobili smo diplome i nova letačka imena. Ako ih u roku od 24 sata ne zapamtimo, moraćemo da pilotu kupimo penušano vino. Dobili smo zemlju kao dar da sledeći put bezbedno sletimo, ali i penušavo vino, da nas balončići podsećaju na ovaj let i balon. Zapalili su nam pramen kose. To je simboličan čin zbog vatre iz gorionika - prepričao je Filip neobične letačke rituale i vožnju potkrepio atraktivnim fotografijama.

baloni, Kikinda
foto: Kurir/S.U.
baloni, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

Puna utisaka bila je i njegova mlađa školska drugarica. Gimnazijalka M.T, nova zvezda na naučnom nebu Kikinde i Srbije, nedavno je u Turskoj osvojila dve zlatne medalje na Svetskom takmičenju u istraživačkim radovima iz prirodnih nauka:

Kikinda, baloni
foto: privatna arhiva/Filip Babić

- Uzleteli smo veoma brzo, pa nisam znala šta da očekujem. Međutim, kada smo dostigli planiranu visinu, pogled koji se prostirao našom prelepom ravnicom oduzimao je svaki dah - priznala je ona.

Kikinda, baloni, srednjoškolci
foto: privatna arhiva/Aleksandar Kurbalija

Veliku podršku organizatorima festivala balona pružio je Andraš Košicki iz Sente. U tom gradu on 18 godina organizuje ovakvu manifestaciju. Drago mu je što je Kikinda zauzela identičan letački kurs:

baloni, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

- Bezbednost nam je na prvom mestu, kako pilota, tako i putnika. Iz tog razloga se poleće tek kad se steknu odgovarajući vremenski uslovi. Ključno je da vetar nije jak. Kikinđani su lepo prihvatili balonare- rekao je Košicki. Takvo je stava i Jasmina Milankov, v.d. direktorka Turističke organizacije:

- Obavljena su samo dva leta, u petak predveče i u subotu, u ranim jutarnjim časovima. Da su vremenske prilike bile povoljnije, letelo bi se više. Jači vetar bio je glavna prepreka da nadležni ne daju zeleno svetlo za poletanje. Obradovali smo i skoro 200 mališana. Oni su uživali u "Liftingu", tačnije podizanje balona od zemlje, ali bez letenja. Festival je u četvrtak uveče otvorio "Night glow”. Kupole nekoliko balona bile su podignute, a gorionici upaljeni- kazala je Milankov.

baloni, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

Zadovoljstvo koje papeno košta

Kad učestvuju na najvećim svetskim takmičenjima, posadama je potrebno samo deset minuta da balon pripreme za let. Prosečan balon košta između 40.000 i 60.000 evra:

- Naravno ima i skupljih, sve zavisi od kubikaže. Postoje baloni od 6.000 pa i do 10.000 kubika. Korpa takvih balona je poput manjeg autobusa, pa može da primi nekoliko desetina putnika. To su turistički baloni- naveo je Košicki.

Bonus video:

01:28

VOŽNJA BALONOM NA 800 METARA IZNAD ČAROBNE KAPADOKIJE: Neverovatno iskustvo koje treba da se doživi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track