Užički vodovod meri gubitke vode u sistemu

Prvi u Srbiji

Užički vodovod meri gubitke vode u sistemu

Srbija -
Godišnji gubici dosad su bili od 35 do 40 odsto

UŽICE - Zahvaljujući sredstvima iz fonda prekogranične saradnje Evropske unije, užičko Javno komunalno preduzeće “Vodovod” je u završnoj fazi realizacije projekta smanjenja gubitaka i optimizacije u gradskoj vodovodnoj mreži.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istakao direktor užičkog Vodovoda Milomir Sredojević , po prvi put u Srbiji se, zahvaljujući opremi dobijenoj kroz projekat, rade ova merenja koja će pokazati koliki su gubici na mreži.

“Na godišnjem nivou do sada smo imali gubitke vode od 35 do 40 odsto.Sa ovom najsavremenijom opremom dobićemo jasniju sliku šta se dešava u mreži,a to će nam omogućiti i regulaciju pritiska ,koji je visok zbog konfiguracije terena u gradu i stvara velike gubitke”,ističe Sredojević.

On naglašava da je za ovaj projekat od EU dobijeno 200 hiljada evra i da je on realizovan u saradnji sa Javnim preduzećem “Vodovod i kanalizacija” iz Nikšića.Ova dva preduzeća već tri godine uspešno sarađuju na zajedničkim projektima poput implementacije Geografskog informacionog sistema,koji je realizovan krajem prošle godine.

“Užički Vodovod dosta ulaže u unapređenje proizvodnje i kvaliteta usluge, što nas svrstava među najopremljenije vodovode u Srbiji, iako je mreža stara 75 godina”, napominje Sredojević.

Po njegovim rečima, cilj užičkog “Vodovoda” je da u narednim godinama svede gubitak vode u sistemu na prihvatljiv nivo, koji se u ovom trenutku procenjuje na oko 20 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track