Radikali obeležili godišnjicu oslobođenja Novog Sada

Radikali obeležili godišnjicu oslobođenja Novog Sada

Srbija -
Gradski odbor SRS na 94. godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu, organizovao šetnju ulicama i polaganje venaca kraj spomenika srpskim ratnicima

NOVI SAD - Gradski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) obeležio je danas 94. godišnjicu oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, šetnjom ulicama i polaganjem venaca kraj spomenika srpskim ratnicima. Stotinak srpskih radikala, sa državnim istranačkim zastavama, proštalo je istim ulicama kojima se kretala oslobodilačka srpska vojska i u porti Uspenske crkve položilo venac na Spomen krst ratnicima od 1912. do 1918. godine i odalo počast oslobodiocima, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora SRS.

"Srpska radikalna stranka rado evocira uspomene na slavni dan, 9. novembar 1918. i odaje svu počast, slavu i večitu zahvalnost ratnicima koji su položili živote na oltar otadžbine u balkanskim i Prvom svetskom ratu, kao i onima koji su dali živote za oslobođenje Novog Sada", rekao je predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić.

On je istakao da su se, oslobađanjem Novog Sada i drugih gradova širom srpske Vojvodine, stekli uslovi za održavanje Velike narodne skupštine, 25. novembra 1918. godine. Na toj Skupštini doneta je "istorijska odluka o prisajedinjenju Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji, čime je dosanjan viševekovni san Srba sa ovih prostora da žive u jedinstvenoj srpskoj državi", rekao je Jakšić koji je I predsednik Odborničke grupe SRS u Skupštini grada Novog Sada .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track