Kad Valter brani Kikindu

Osvedočeni nemački humanista

Kad Valter brani Kikindu

Srbija -
Srećan sam kada nekome mogu da pomognem, a najponosniji sam što smo spasili jedan mlad život, rekao vlasnik firme "Angorpromet" Rudolf Valter

KIKINDA - Sehr gut!Spisak ljudi i ustanova kojima je nemački biznismen Rudolf Valter pomogao u proteklih deset godina, otkako je od posrnule kikindske firme "Angropromet" napravio uspešnu trgovinsku kuću, dugačak je "do Berlina".

Ni kada je pre nekoliko dana njegova firma proslavila deceniju od uspešne privatizacije Valter nije škrtario.

Gazda kakav se poželeti može poklonio je kikindskoj bolnici 200 jastuka, lokalnoj samouopravi ček od 5.000 evra za socijalno ugroženu decu, a 62 zaposlenih, koji deset godina rade u "Angroprometu", častio sa po 40.000 dinara. I to nije sve. Valter je najavio da će zaposleni dobiti 13. platu, a 1.200 mališana novogodišnje paketiće.

"Srećan sam kada nekome mogu da pomognem. Najponosniji sam što smo spasili jedan mlad život", priznao je Valter.

O njegovom plemenitom podvigu Kurir je pisao prošle godine kada je snosio sve troškove lečenja mlade Kikinđanke Dijane Sivčev. Njoj su svojevremeno lekari u Beogradu prognozirali još najduže godinu dana života, sumnjajući da ima urođenu deformaciju pankreasa. Na insistiranje Valtera, Dijana je operisana u jednoj klinici u Frankufurtu. Umesto složenog endoskopskog zahvata i ugradnje endo proteze, rutinskom laparaskopskom metodom odstranjena joj je žučna kesa, nakon čega je nastavila normalan život.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Nastaviti put ka EU Rudolf Valter ističe da nije pogrešio što je kupio "Angropromet". "Planiram da uskoro otvorim dva nova objekta. Nije u početku bilo lako, s obzirom da je administrativna procedura u Srbiji veoma komplikovana. Važno je da Srbija nastavi put ka EU jer će na taj način privući sredstva koja su neophodna za privredni oporavak", kazao je Valter koji ima i srpsko državljanstvo. A šta je Putin uradio za Kikindu?

U vreme "Putomanije" koja je svojevremeno tresla Srbiju tadašnja radikalska vlast odlučila je da za počasnog građanina Kikinde proglasi Vladimira Putina. Poseban komentar što su mu, nakon čuvenog ruskog političara, Kikinđani ukazali istovetnu čast, nemački biznismen nije imao.

"A šta je Putin uradio za Kikindu? Da li je možda iz svog novčanika uplatio neku veliku donaciju", zapitao je Valter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track