Jedan slučaj zarazne žutice i u Ćupriji

Širi se epidemija

Jedan slučaj zarazne žutice i u Ćupriji

Srbija -
Od zarazne žutice, koja se pojavila u Drenovcu kod Paraćina krajem septembra, do sada obolele 24 osobe

ĆUPRIJA - Od zarazne žutice, koja se pojavila u Drenovcu kod Paraćina krajem septembra, do sada su obolele 24 osobe, od kojih je jedna osoba sa teritorije opštine Ćuprija, rekao je danas epidemiolog ćuprijskog Zavoda za javno zdravlje Goran Radovanović.

Radovanović je na konferenciji za medije u Zavodu rekao da postoji mogućnost da se epidemija hepatitisa tipa A proširi jer je kretanje ljudi veliko.

"Najveći broj obolelih je iz grupe radno aktivnog stanovništva, njih 20, tri osobe su srednjoškolskog uzrasta i jedna predškolskog. Svi oboleli su povezani što ukazuje da je kontakt preko zagađenih predmeta dominantan put prenošenja", kazao je Radovanović.

Trenutno je 11 obolelih hospitalizovano na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji. Potencijalni slučajevi su svi koji su u direktnom kontaktu sa obolelima i njih ima oko 250. Oni su pod zdravstvenim nadzorom Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Radovanović je ukazao i na nesavesno ponašanje obolelih koji i dalje koriste, na primer, iste čaše za vodu ili isti pribor za jelo.

Zatim piju vodu iz bunara koje je Zavod evidentirao kao neispravne za piće. To otežava da se epidemija zaustavi.

"Inkubacija je dosta duga: od 15 do 50 dana, u proseku oko mesec dana.

Po kliničkoj slici ne spada u teža infektivna oboljenja pa zbog toga stanovništvo možda i ne shvata ozbiljno ovu epidemiju", rekao je Radovanović.

Očekuje se da će epidemija da se nastavi u sledećoj godini i da će biti više obolelih.

"Za 12 godina, kada je poslednji put registrovana u Pomoravlju, nakupilo se dosta osetljivog stanovništva, a mogu da obole svi koji dođu u kontakt sa virusom koji izaziva bolest", objasnio je Radovanović.

Pretpostavlja se da je epidemija preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca gde je od početka leta od zarazne žutice obolelo oko 80 osoba. Dve osobe iz Sokobanje i Subotice su bile na porodičnom slavlju u Mozgovu, zatim su boravile u Drenovcu da bi potom otišle u svoja mesta.

"Mi smo obavestili nadležne zavode za javno zdravlje o njihovom kretanju jer postoji mogućnost da to bude pokretač epidemije na teritoriji cele zemlje, a ne samo na teritoriji Aleksinca, Paraćina i Ćuprije. Među obolelima je i jedna radnica dečjeg vrtića u Drenovcu. U toku su laboratorijske analize dece iz grupe i za sada rezultati pokazuju da deca nisu obolela", rekao je Radovanović.

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje Štab za vanredne situacije opštine Paraćin je naložio sanitarno higijenske mere zaštite od epidemije u Drenovcu.

Štab je naredio dezinfekciju svih bunara i poljskih toaleta, preporučio upotrebu flaširane vode za piće ili iz gradskog vodovoda, naredio dezinfekciju škole u Drenovcu, kao i nadzor nad prometom hrane.

U selu je postavljena cisterna sa vodom za piće, ali je meštani slabo koriste. Škola u selu je priključena na glavni gradski vodovod.

Na području Pomoravskog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina. U ostalim opštinama Pomoravskog okruga za sada nema slučajeva obolelih od zarazne žutice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track