Bačka ostaje bez podzemnih izvora pijaće vode
Foto: KURIR

Za 5 do 10 godina

Bačka ostaje bez podzemnih izvora pijaće vode

Srbija -
Ukoliko se nastavi sa nekontrolisanim korišćenjem podzemnih voda za navodnjavanje na severu Srbije, ovaj deo zemlje za pet do deset godina može da ostane bez ovog izuzetno značajnog resursa pijaće vode, izjavio direktor Vodoprivrednog preduzeća "DTD-Severna Bačka" Slavko Vrndžić

SUBOTICA - Ukoliko se nastavi sa nekontrolisanim korišćenjem podzemnih voda za navodnjavanje na severu Srbije, ovaj deo zemlje za pet do deset godina može da ostane bez ovog izuzetno značajnog resursa pijaće vode, izjavio je direktor Vodoprivrednog preduzeća "DTD-Severna Bačka" Slavko Vrndžić.

On je na tribini posvećenoj snabdevanju vodom regionalnog hidrosistema severne Bačke ocenio da se, umesto površinske, podzemne vode nekontrolisano koriste u voćarstvu i vinogradarstvu za navodnjavanje, iako je to izuzetno važan resurs pijaće vode za buduće generacije.

"Mi ćemo za pet do deset godina biti svedoci da nemamo dovoljno vode za piće, pa će nas ta okolnost ponovo iznenaditi. Površinsku vodu ne koristimo za navodnjavanje i kao tehničku vodu nego mimo znanja svih, svesno koristimo taj podzemni resurs i uništavamo onaj potencijal koji treba da služi našim unucima i praunucima", rekao je Vrndžić.

Rukovodilac Službe za investicije u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Branko Nasković najavio je na tribini da će u narednoj godini pokušati da završe nekoliko kanalskih podsistema, za šta će im biti potrebno oko 260 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, jedan od tih sistema je i "Tisa - Palić", za čiji je završetak potrebno još oko 50 miliona dinara.

"Ovaj sistem je započet još 1984. godine, ali zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije u potpunosti završen. Kanal funkcioniše već nekoliko godina, gde se kroz njega jezero osvežava vodom iz Tise, a sledeće godine planiramo njegovo proširenje na potezu od akumulacije Velebit do Palića", rekao je Nasković.

On je rekao da se primenom ovog i još nekoliko započetih projekata stvara potencijal navodnjavanja 38.000 hektara u Senti, Adi, Subotici i Bačkoj Topoli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track