U Jagodini uskoro ruska fabrika kartonske ambalaže

Investicije

U Jagodini uskoro ruska fabrika kartonske ambalaže

Srbija -
Izgradnja fabrike, površine 15.000 metara kvadratnih, u Industrijskoj zoni u Jagodini trebalo bi da počne početkom sledeće godine, a zaposliće 200 radnika

JAGODINA - U Jagodini je potpisan predugovor o izgradnji fabrike za proizvodnju kartonske ambalaže ruske kompanije "North karton" iz Volgograda, a početna investicija biće 15 miliona evra.Izgradnja fabrike, površine 15.000 metara kvadratnih, u Industrijskoj zoni u Jagodini trebalo bi da počne početkom sledeće godine, a zaposliće 200 radnika.

U fabrici će se proizvoditi talasasti karton i kartonska ambalaža, a mesečni kapacitet će biti 18 miliona metara kvadratnih kartona.

Generalni direktor kompanije Andrej Zvelidovski je rekao da su dobra saradnja između dve zemlje i dobri uslovi poslovanja u Jagodini bili presudni da ruska kompanija odluči da ovde izgradi fabriku.

"Srbija ima ogroman potencijal za izvoz proizvoda kao što su voće, povrće i proizvodi od mesa. Veliki je potencijal izvoza u Rusiju i druge zemlje bivšeg Sovjetskog saveza", kazao je Zvelidovski.

On je istakao da je njihov zadatak da pomognu Srbiji da uspešno izvozi svoje proizvode u druge zemlje, a ambalaža je važna za izvoz proizvoda jer roba putuje po nekoliko hiljada kilometara.

Predstavnik ruske agencije za projektovanje fabrika za proizvodnju kartona Aleksandar Mangušev je kazao da je i za Rusiju ova fabrika dosta velika.

"U Rusiji postoji deset fabrika istog proizvodnog kapaciteta. Dužina linije za proizvodnju talasastog kartona je 120 metara. Oprema je od najboljih proizvođača iz Italije, Holandije i Japana", kazao je Mangušev.Fabrika ispunjava sve ekološke standarde, a talasasti karton se proizvodi od recikliranog papira.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma je izjavio da je ova investicija važna za Jagodinu jer će biti zaposleno 200 radnika.

Marković je rekao da Srbija i Rusija imaju veoma dobru saradnju i da očekuje da će tako biti i u narednom periodu."Važno je da mi imamo potpisane međutrgovinske ugovore sa Rusijom i da postoje posebne povoljnosti kada je u pitanju izvoz Srbije u Rusiju. Siguran sam da će ova fabrika da privuče još nekog ruskog investitora, a da Industrijska zona u Jagodini već postaje međunarodna", kazao je Marković.

U Industrijskoj zoni u Jagodni je izgrađena fabrika za proizvodnju cirada za automobile italijanske kompanije "Andrea konfecioni" koja bi trebalo da počne sa radom tokom ovog meseca.

Nedavno je potpisan i ugovor o izgradnji italijanske fabrike "Aunde" koja se bavi proizvodnjom sedišta za automobile. U fabrici u Jagodini u početnoj fazi trebalo bi da se zaposli 100 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track