Najnovije vesti

Vučićevići decenijama hrane beloglave supove

Vučićevići decenijama hrane beloglave supove

Srbija
Car visina, čistač prirode ili beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara kojoj je do skora pretilo istrebljenje, opstaje u kanjonu reke Trešnjice kod Ljubovije zahvaljujući porodici Vučićević koja o njima brine već decenijama

LJUBOVIJA - Jedno od prirodnih staništa beloglavog supa je u kanjonu reke Trešnjice, nedaleko od Ljubovije. Porodica Vučićević generacijama već četiri decenije hrani beloglave supove.Slobodan Vučićević iz sela Grčić je ovaj hobi i ljubav nasledio od oca i dede."Nikada neće da dođu dok sam ja tu blizu, moram da izađem gore. Ja izađem gore, sačekam da oni slete tu i onda ih gledam. Ostanem možda po jedno dva, tri sata svaki put kada im iznesem hranu da ih posmatram", kaže Slobodan.Iznad kanjona Trešnjice često mogu da se spaze orlovi u letu, koji krstare nebom kao da je samo njihovo. Gnezde se u manjim pećinama i u planinskim vrletima gde pristup nije nimalo lak.

"Njih ima negde oko pedesetak, a ovde možda oko 15 do 18 parova. Bilo ih je negde oko pet ili šest parova i zahvaljujući pokrenutoj ishrani ovde se uvećao broj", kaže Slobodan.

Ljudi koji brinu o beloglavim supovima su zaljubljenici u prirodu. Ova najkrupnija ptica grabljivica, prisutna je jedino ovde i u klisuri reke Uvac.

Rezervat kanjona Trešnjice prostire se na desetak kilometara i na nadmorskoj visini od 310 do 929 metara. Ovaj planinski vis je jedan od onih na koji se spuštaju beloglavi supovi i najbliži je njihovom hranilištu.

Slobodan Vučićević kaže da će se hranjenjem beloglavih supova i uživanju u njihovom društvu i prirodi baviti i dalje.Njegova, ali i želja svih iz ljubovijskog kraja i onih koji žive u kanjonu Trešnjice je da ovaj rezervat, za koji kažu da je jedan od najlepših kanjona u Srbiji, očuvaju, a beloglave supove  spasu od nestajanja.

Beloglavi sup je najveća ptica koja živi na našim prostorima sa težinom između šest i jedanaest kilograma, rasponom krila do 2,8 metara i dužinom od oko metar i do pre par godina pretilo je njihovo istrebljenje.

http://www.youtube.com/watch?v=bbuui1ItxIY

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...