BRUTALNO: U Spensu ubijaju ptice ribarskim mrežama

Novosađani kivni na upravu Spensa

BRUTALNO: U Spensu ubijaju ptice ribarskim mrežama

Srbija -
Nije fer da takvo mučenje životinja ostane nezapaženo. Pored toga, nije ni za ljude zdravo da prolaze tamo gde se nalaze leševi - kaže Novosađanka, jedan od inicijatora akcije

NOVI SAD - Brutalno!Novosađani su zgroženi činjenicom da je uprava Spensa na ovaj sportsko-poslovni objekat okačila mreže kako bi sprečila ulazak golubova. Posledica ovog nehumanog čina je uginuće velikog broja ovih ptica koje su se „upecale“.Da zlo bude veće, mrtve ptice danima vise u mrežama, pa Novosađani strahuju od pojave zaraze. Zbog toga je na Fejsbuku pokrenuta akcija protiv ovakvog ponašanja uprave Spensa i za petak 25. januar najavljen protest.- Ne smemo ostati ravnodušni i dopustiti da se to događa. Nije fer da takvo mučenje životinja ostane nezapaženo. Pored toga, nije ni za ljude zdravo da prolaze tamo gde se nalaze leševi - kaže Novosađanka, jedan od inicijatora akcije.Ni ornitolozi ne smatraju da je ovo pravi način za rešavanje problema golubova.- Treba reći da gradski golub nije zaštićena vrsta i da je očigledno da u pojedinim situacijama nije prihvatljiva pojava. Ipak, rešavanje ovog problema nikako ne bi trebalo da bude ubijanje golubova, već treba naći alternativna rešenja. Spens, koji godinama ima ovaj problem, trebalo bi, na primer, da zatvori sve pokotine kroz koje golubovi mogu da uđu. Postavljanje mreža u koji se golubovi hvataju, a potom u njima i uginu, nije humano rešenje, a postoji i opasnost da se „upecaju“ zaštićene vrste ptica - kaže za Kurir ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine Marko Tuckov.(S. P.)

Mreža na krovu Spensa
Mreža na krovu Spensa

Spens bez odgovoraU upravi Spensa zatražili smo komentar najavljenog protesta, kao i činjenice da golubovi u njihovim mrežama nalaze smrt. Do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track