Milan svira 12 instrumenata i čeka Lanetov poziv

Samouki virtuoz

Milan svira 12 instrumenata i čeka Lanetov poziv

Srbija -
Sem dipli i dvojanke, Vašalić svira frulu, kaval, tamburu - samicu, šargiju, južnomoravske, šopske đura i erske gajde, usnu harmoniku, ali i tapan i tarabuku

KIKINDA: Baštini tradiciju! Neosporne muzičke kvalitete Milana Vašalića iz Banatskog Velikog Sela, još pre nekoliko godina, na Evrosongu u Beogradu, prepoznali su Željko Joksimović i Goran Bregović.

Slavni muzičari nisu štedeli reči hvale za mlađeg samoukog, i još uvek nedovoljno afirmisanog kolegu koji svira na čak 12 arhaičnih žičanih i duvačkih instrumenata. Sem dipli i dvojanke,

Milan svira frulu, kaval, tamburu - samicu, šargiju, južnomoravske, šopske đura i erske gajde, usnu harmoniku, ali i tapan i tarabuku. Iako tada nagoveštena saradnja sa Lanetom i Bregom još nije realizovana, Milanu to nije smetalo da u međuvremenu, trijumfuje na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima:

-Ne gubim nadu da će do saradnje doći. Počastvovan sam što mi je na Evrosongu, Željko Joksimović uputio nekoliko vrednih sugestija. Nastupao sam i sa orkestrom Gorana Bregovića. Za ovakav muzički izbor zaslužni su Brega i moj deda. Gajde sam prvi put čuo u antologijskoj numeri „Lipe cvatu“. Pre toga sam na tavanu porodične kuće pronašao diple, koje je deda nakon Drugog svetskog rata, kao kolonista, doneo iz zavičaja u ravni Banat.

Neobičan ton dipli odmah me je opčinio- priznaje za Kurir Milan i nastavlja:

- Saznao sam da potiču iz Dalmacije i Bosanske Krajine, odakle su, inače, moji stari. Najviše mi imponuj kad mi nakon nekog nastupa priđu starine od osamdeset i kusur leta i kažu: „To su melodije iz naše mladosti. Uz njih smo se veselili na svadbama i prelima“- kaže Milan.Potvrda neospornog muzičkog dara stigla je nedavno, kad je pobedio u serijalu „Šljivik“, emitovanom na Javnom servisu:

- Pobedu u“Šljiviku” doživeo sam kao trijumf muzičkih uverenja od kojih ne odstupam. Tradicionalni instrumenti na kojima sviram, bili su oduvek naša svakodnevica. Iz nekog uverenja mnogi ih banalizuju i smatraju recidivima prošlosti. Ja imam potpuno suprotna uverenja. Oni su egzotika, nešto što je zanimljivo narodima koji nas tek upoznaju. Kroz zvuke tih instrumenanata, stranci shvataju svu širinu naše muzičke kulture i tradicije- ukazuje Milan i dodaje da veoma poštuje rad multimedijalnog umetnika Slobodana Trkulje.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja