ZADUŠNICE: Srbi zatekli uništene grobove u Mitrovici
Foto: Tanjug

Opustošeno

ZADUŠNICE: Srbi zatekli uništene grobove u Mitrovici

Srbija -
Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišlo je danas na Zadušnice grobove svojih najbližih u južnom delu grada

KOSOVSKA MITROVICA - Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišlo je danas na Zadušnice grobove svojih najbližih u južnom delu grada, gde su zatekli uništene i oskrnavljene spomenike.

Srbi su do groblja došli autobusima "Kosmet-prevoza", o njihovoj bezbednosti su brinuli pripadnici KPS-a i sve je prošlo bez incidenata. Oni su zatekli sliku gotovo istu kao prethodne godine, odnosno skoro svi spomenici su polomljeni, uništeni ili oskrnavljeni.

Vandali su sa groblja odneli sve što se odneti moglo. Prvo su odneli biste, slova i brojeve od bronze i mesinga, potom metalne ograde, a u poslednje vreme i polomljene delove mermernih spomenika.

Protojerej stavrofor Milija Arsović koji je sa sveštenicima iz hrama svetog Dimitrija služio pomen upokojenima podsetio je da se od 1999. godine Srbi ne sahranjuju u južnom delu grada i naglasio da su gotovo 14 godina na meti vandala nadgrobni spomenici i mrtvi.

"Zatekli smo ovde još jednu muku, tugu i bol, jer ne samo da su srušili spomenike već se vidi da nose i mermerne ploče sve sa ciljem da zatru trag krsta", rekao je Arsović.

Žitelji južnog dela grada gde se nalazi groblje su Albanci i Romi koji sa groblja prodaju metalne delove ograda kao staro gvožde, a sa mermerom od spomenika popločavaju svoja dvorišta. Zato je sve više Srba koji iskopavaju i prenose posmrtne ostatke svojih najmilijih na groblje u selu Rudare, gde se od 1999. godine sahranjuju, ili u neki od gradova centralne Srbije.

Raseljeni Srbi iz Prištine samoinicijativno su obišli tamošnje groblje, a stotinak Srba iz centralne Srbije u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju zapalilo je sveće na pravoslavnom groblju u Đakovici.

Na groblju u Prištini bilo je manje vernika nego proteklih godina. Televizijskim ekipama najpre nije bilo dozvoljeno da uđu na pravoslavno groblje.

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović, koji je takođe obišao groblje, rekao je da ne zna ko je to mogao da naredi.

"To je neprihvatljivo i verujem da ćemo već u toku sutrašnjeg dana da imamo detaljnije informacije oko toga i sigurno će neko da odgovara zbog toga", istakao je Petrović, koji je pozvao raseljene Srbe da se vrate u taj grad.

http://www.youtube.com/watch?v=E9VzsbyBHvw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track