Norveška donirala 3,2 miliona evra za popravni dom u Valjevu
Foto: KURIR

Norveška donirala 3,2 miliona evra za popravni dom u Valjevu

Srbija -
Ugovor o donaciji zaključili su ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i partner u realizaciji projekta šef misije Međunarodne grupe Egidio Dino Bićijato u zgradi vlade Srbije

BEOGRAD - Vlada Kraljevine Norveške donirala je danas Ministarstvu pravde i državne uprave 3,2 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju objekata ukupne površine 7.500 kvadratnim metara u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Ugovor o donaciji zaključili su ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i partner u realizaciji projekta šef misije Međunarodne grupe Egidio Dino Bićijato u zgradi vlade Srbije.

Ministar pravde zahvalio je Norveškoj na donaciji podsećajući da je ta zemlja, kako je naveo, veliki partner Srbije posebno u ovim teškim vremenima krize i oskudice, kao i da je prepoznala kojim je segmentima našeg društva pomoć najneophodnija.

"S obzirom da su maloletna lica koja su počinila neko krivično delo posebno osetljiv deo stanovništva potrebno je uskladiti uslove i kapacitete za život i rad kako osuđenih tako i zaposlenih sa svim propisanim evropskim standardima, jer bez dostizanja tih standarda svrha kažnjavanja ne bi bila ispunjena", poručio je Selaković.

Kako je istakao da bi svrha kažnjavanja bila ispunjena potrebno je da svi standardi i uslovi budu na zadovoljavajućem nivou.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović ukazao je da će doniranim sredstvima biti obezbeđena rekonstrukcija dva objekta od 2.500 i 2.700 kvadratnih metara u KPZ za maloletnike u Valjevu kao i da će biti izgrađen potpuno nov objekat od 1.300 kvadratnih metara.

Stevović očekuje da svi radovi budu završeni za dve do tri godine. On je pojasnio da je u zavodu smešteno 261 osuđenih od čega je 35 pritvorenika.

"Od ukupnog broja osuđenih njih 10 je izvršilo najteža krivična dela i izdržavaju kazne od 10 godina zatvora", rekao je Stevović.

Prema njegovim rečima, 30 lica osuđeno je na kazne od pet do 10 godina zatvora, a 75 lica na kazne od tri do pet godina zatvora.

"S ozbirom da je reč o izvršiocima ozbiljnih krivičnih dela i njima i zaposlenima najbitniji je bezbednosni faktor koji će realizacijom projekta, rekonstrukcije i izgradnje biti podignut na najviši mogući nivo", rekao je Stevović.

On je najavio da će novoizgrađeni objekat imati najmoderniji centar za nadzor napominjući da je krajnji cilj dostizanje nivoa za nadzor koji će omogućiti da se vatreno oružje ne upotrebljava.

Bićijato, kao i ambasador Kraljevine Norveške Nils Rangar Kamsvag naveli su da se unarped raduju saradnji sa Srbijom na realizaciji tog projekta i izrazili nadu da će pomoć obezbediti uspešnu rehabilitaciju maloletnih osuđenika i njihovu resocijalizaciju i povratak u normalan život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja