Granični prelaz Jaša Tomić za Uskrs otvoren 10 dana
Foto: Kurir

U očekivanju prekategorizacije

Granični prelaz Jaša Tomić za Uskrs otvoren 10 dana

Srbija -
Osim desetodnevnog podizanja rampe povodom uskršnih praznika, granični prelaz će biti otvoren za Duhove od 18. do 27. juna, za Veliku Gospojinu od 14. do 28. avgusta, a za zimske praznike od 24. decembra do 15. januara

SEČANJ - Granični prelaz Jaša Tomić - Fenj, koji ne funkcioniše u očekivanju prekategorizacije u međunarodni prelaz, biće otvoren za predstojeće praznike - od 3. do 12. maja, najavio je portparol opštine Sečanj Marko Ivanišević.

On je kazao da su rumunska Županija Timiš i opština Sečanj usaglasile program povremenog otvaranja tog malograničnog prelaza tokom 2013. godine.

Tako će, osim desetodnevnog podizanja rampe povodom uskršnih praznika, granični prelaz biti otvoren za Duhove od 18. do 27. juna, za Veliku Gospojinu od 14. do 28. avgusta, a za zimske praznike, Božić i Novu godinu, od 24. decembra do 15. januara, rekao je Ivanišević.

Na zahtev opštine Sečanj, Vlada Srbije je 2009. godine donela odluku o prekategorizaciji malograničnog prelaza JašaTomić - Fenj u međunarodni, ali se takva odluka čeka i sa rumunske strane.

Za razvoj opštine Sečanj i Srednjobanatskog okruga od velikog značaja je prekategorizacija i stalno otvaranje tog prelaza, koji omogućava značajno skraćivanje drumskog puta do Temišvara, brži i jeftiniji saobraćaj i promet robe, kao i češće kontakte srpskog i rumunskog stanovništva s obe strane granice.

Dok se to ne realizuje, ostaju povremeni granični prelazi za praznike, koji ove godine traju znatno duže nego prethodne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track