Obeleženo 14 godina od raketiranja voza u Grdelici
Foto: FONET

Komemorativni skup

Obeleženo 14 godina od raketiranja voza u Grdelici

Društvo -
Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine dok je prelazio preko mosta i pretpostavlja se da je u napadu poginulo najmanje 15 civila, a ranjeno više od 50 putnika

GRDELICA - U Grdeličkoj klisuri, pored železničkog mosta preko Južne Morave, komemorativnim skupom i polaganjem venaca obeleženo je 14 godina od NATO raketiranja putničkog voza.

Tačan broj poginulih, među kojima je bilo i dece, ni skoro deceniju i po kasnije nije utvrđen.

Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine dok je prelazio preko mosta i pretpostavlja se da je u napadu poginulo najmanje 15 civila.

Komemorativni skup je počeo dolaskom putničkog voza koji se tačno u 12 sati i 10 minuta zaustavio na 100 metara pre mosta. Dok je voz stajao, vence i cveće na spomen obeležje položili su predstavnici JP Železnica Srbije, leskovačke lokalne samouprave, političkih stranaka, udruženja veterana ratova, rodbina i prijatelji nastradalih.

Direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović podsetio je da su u vozu stradali obični ljudi, deca i radnici železnice.

"Mnogo godina kasnije i NATO je priznao da je ovo za njih bila kolateralna šteta. Nema tog vojnog, političkog i strateškog cilja kojim se može opravdati ovakav zločin i ovakva tragedija", kazao je Simonović.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da tačan broj žrtava u vozu nije utvrđen i da je prema zvaničnim podacima poginulo 15, a ranjeno više od 50 putnika.

"U poslednjih desetak godina obnovili smo mostove, sagradili saobraćajnice, nove zgrade, ali žrtve na žalost ne možemo da vratimo. Svi poginuli ostaće u našim sećanjima, a mi ćemo uvek postavljati pitanje zašto se sve to dogodilo", rekao je Cvetanović.

Komemoraciji su prisustvovali i ratni veterani članovi mirovne organizacije Centra za nenasilnu akciju iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

"Moj lični utisak je da postoji bazična atmosfera pomirenja među nama i da ljudi u Srbiji, kao i mi u Bosni, osećaju zahvalnost kada nas vide ovako zajedno. Među ratnim veteranima na prostoru bivše SFRJ postoje razlike, ali ono oko čega se slažemo jeste da su nam ratovi unuštili živote, porodice, decu. Nakon pomirenja ono što moramo da radimo jeste da se zgražavamo nad zlodelima koja su činjena u naše ime i da govorimo o ratu kao velikom zlu", rekao je ratni veteran iz BH i član Centra za nenasilnu akciju Adnan Hasanbegović iz Sarajeva.

Nakon polaganja venaca putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene prešao preko železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track