Kikinda: Reciklažni centar upošljava Rome
Foto: Saša Urošev

Kikinda: Reciklažni centar upošljava Rome

Srbija -
Predsednik Federacije Roma Srbije Jovan Dajmanović najavio da će prvi reciklažni centar u našoj zemlji biti otvoren u Kikindi

KIKINDA: Pohvalno!

Prvi reciklažni centar u Srbiji biće otvoren za petnaestak dana u krugu nekadašnje kikindske kasarne „Servo Mihalj“- saopštio je predsednik Federacije Roma Srbije Jovan Dajmanović.

Zasluge za to pripadaju državi koja je prepoznala važnost ovog projekta, ali i opštini Kikinda, jer je ustupila na korišćenje jedan objekat u krugu bivše kasarne. Očekuje se da će u ovom recikažnom centru biti uposleno do 25 Roma:

"Ovo je značajn pomak za romsku zajednicu i njihovo ekonomsko osnaživanje. Svim znamo da su Romi danas u Srbiji sakupljači sekundarnih sirovina, i da rade u sivoj zoni. Otvaranjem reciklažnih centara u nekoliko srpskih gradova, oni će ući u zakonske tokove. Biće registrovani kao saupljači. Imaće stalno zaposlenje. Lakše će moći da se integrišu u društvo, da školuju decu i žive neuporedivo lakše od svog rada", rekao je Damajnović.

Edita Divković, članica OV za urbanizam, graditeljstvo I zaštitu životne sredine, ocenila je da benefite od ovog projekta neće imati samo zaposleni Romi, nego I svi građani Kikinde- Grad će, navela je ona,ubuduće biti čistiji:

"Uvažili smo inicijativu Federacije Roma Srbije, i ustupili im na korišćenje jedan objekat u krugu bivše kasarne na neodređeno vreme", kazala je ona.S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track