NE RADI DNEVNI CENTAR: Oboleli samuju u četiri zida
Foto: Saša Urošev

NE RADI DNEVNI CENTAR: Oboleli samuju u četiri zida

Srbija -
Za roditelje očajna situacija nastala je pošto je Opštinsko veće odlučilo da privremeno s radom prestane Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju “Naša kuća”

KIKINDA - Nagomilani problemi u vezi s funkcionisanjem Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju “Naša kuća” sustižu jedan drugog.

U iščekivanju pokretanja nove javne nabavke koja bi trebalo da reši dilemu ko će preuzeti ulogu pružaoca usluga, jer je prvobitna proglašena neuspešnom, pojavio se naizled nepremostiv problem.

Već desetak dana ne radi Dnevni centar koji pohađa 25 osoba između 19 i 40 godina.

Ivan Varadičev, čijem je 32-godišnjem sinu Dnevni centar skoro druga kuća, neprijatno je iznenađen: -Mene ne zanima ko će preuzeti ulogu pružaoca usluga. Bitno je da radi. Izgleda da je u ovoj priči sve važnije od interesa naše dece koja sada kod kuće samuju u četiri zida- ogorčen je Varadinčev.

Za roditelje očajna situacija nastala je nakon što je Opštinsko veće odlučilo da privremeno s radom prestane Dnevni centar. Nakon intervencije Inspekcije rada, članovi OV odustali su od odluke o potpisivanju ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa stručnim licima koja su bila angažovana. Naložili su hitno raspisivanje novog tendera za izbor pružaoca usluga. Takvoj odluci usprotivio se Jovan Rodić, član OV zadužen za socijalnu politiku, tvrdeći da ona poprima karaker političkog obračuna, i da je rezultat ispolitizovanog preglasavanja.

Preglasani Rodić, pominje se kao kandidat za budućeg predsednika OO DS, ali nema jasnu podršku stranke:- Ne mogu da se složim ni sa jednim rešenjem koji ovaj objekat privremeno ili trajno zatvara. Uveren sam da će vrlo brzo Dnevni centar ponovo početi da radi. Lokalna samouprava treba da konstantno unapređuje rad Dnevnog centra , sluša i uvažava savete stručnjaka, ali i roditelje - kaže Rodić.

Čija je „Naša kuća“?

Ko će preuzeti ulogu pružaoca usluga, već je duže vreme predmet sporenja udruženja „Naša kuća“ koje su osnovali roditelji i staratelji, i OŠ „6. oktobar“ za lako mentalno ometene učenike. Javna nabavka proglašena je neuspešno. Školi je zamereno da nema adekvatnu šifru delatnosti, a udruženju da stručni saradnici nemaju sertifikat i licencu o usavršavanju.

Loši međuljudski odnosi

Predsednica udruženja “Naša kuća” Snežana Senji, pojašnjava za Kurir da zgradu dele sa OŠ “6. oktobar”:- Mi koristimo prizemlje, a škola spratni deo. U proteklih godinu i po, koliko je nama bilo povereno rukovođenje, suočavali smo se sa neshvatljivim situacijama. Onemogućeno nam je da koristimo kupatilo koje se nalazi na spratu i salu za vežbanje. Tvrdim da sa osobama starim između 19 i 40 godina ne može da se radi po školskom sistemu. Mi smo za radne terapije - kaže ona.

Jovan Rodić
Jovan Rodić

Ivan Varadičev
Ivan Varadičev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track