Najnovije vesti

Pirot: Amerikanci prave park za osobe s posebnim potrebama
Foto: Tanjug

Lepa vest

Pirot: Amerikanci prave park za osobe s posebnim potrebama

Srbija
00:24h
SAD su prethodno rekonstruisale osnovnu školu u Poljskoj Ržani kraj Pirota

PIROT - Odeljenje Američke vojske pri Ambasadi SAD u Srbiji finansiraće sa 250.000 dolara izgradnju zgrade i inkluzivnog parka za osobe s posebnim potrebama u Pirotu, a opština je već odobrila lokaciju za tu namenu. SAD su prethodno rekonstruisale osnovnu školu u Poljskoj Ržani kraj Pirota.

Član Opštinskog veća u Pirotu Sreten Savov rekao je da bi zgrada s parkom za osobe s posebnim potrebama gradila na uglu Molijerove ulice i Ulice Vojvode Stepe u Pirotu. Tu bi na jednom mestu bile smeštene brojne organizacije koje se bave problemima osoba sa hendikepom i invalidititetom, dodao je Savov.

"Opštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih i gluvih i nagluvih osoba rade u veoma lošim uslovima, Udruženje osoba s hendikepom nema svoje prostorije, a Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih radi u jednoj prostoriji. Reč je o organizacijama sa dosta članova koje nemaju adekvatne uslove za rad i na ovaj način ćemo rešiti njihove probleme", rekao je Savov.

On je naveo da će se ove godine raditi idejni projekat i da će investitor raspisati tender za izbor izvođača radova. "U narednoj godini se očekuje završetak izgradnje zgrade i parka. Opština obezbeđuje parcelu i s korisnicima zgrade sklapa ugovor o korišćenju na najmanje 20 godina. Opština će zgradu opremiti neophodim nameštajem", rekao je Savov.

Predsednica Udruženja osoba sa hendikepom "Feniks" Ana Pecarski Pejčić rekla je da ih je ova vest obradovala i da su ih zvali iz opštine oko predloga kako bi taj prostor trebalo da izgleda. Sekretar Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih lica Branko Kostić je kazao da puno znači izgradnja zgrade i inkluzivnog parka za osobe sa posebnim potrebama.

"Naš dnevni boravak ima 22 korisnika uzrasta od pet do 42 godine. Osim njih imamo i oko 1.400 osoba sa mentalnom retardacijom. Ovo je veliki korak ka trajnom uspostavljanju usluge dnevnog boravka kao novom vidu socijalne zaštite dece koji od 2008. godine finansira opština Pirot", rekao je Kostić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...