U Plemetini na centralnom Kosovu danas je počela izgradnja kuće povratničkoj srpskoj porodici Popović dok su porodici Tripković uručeni ključevi njihovog novoizgrađenog doma
Beta Kuće za socijalno ugrožene Srbe na Kosovu

PLEMETINA - U Plemetini na centralnom Kosovu danas je počela izgradnja kuće povratničkoj srpskoj porodici Popović dok su porodici Tripković uručeni ključevi njihovog novoizgrađenog doma.

Sredstva za izgradnju kuće višečlanoj porodici Slavka Popovića obezbedilo je kosovsko Ministarstvo za povratak i zajednice a ministar Dalibor Jevtić rekao je da je važan opstanak i povratak na Kosovo svakog raseljenog Srbina.

"Nema obećanja, već ćemo raditi na tome da sve ovakve i slične slučajeve rešavamo u što kraćem roku. Nekoliko puta sam istakao da mi je važno opstanak svakog Srbina, da mi je važno povratak svakog Srbina i u tom smislu ćemo i dalje raditi da pomognemo kako bismo te ciljeve ostvarili”, rekao je Jevtić.

Šestočlana porodica Popović raseljena je iz Obilića u Plemetinu i proteklih 10 godina živela je u kontejneru površine 10 kvadrata. Bojan Popović (25) rekao je da se na ovaj način rešava gorući problem njegove porodice naročito njegovog oca koji je invalid ističući da su oni koji su obezbedili sredstva za izgradnju kuće učinili mnogo za opstanak njegove porodice na Kosovu.

Sa suzama u očima i vidno uzbuđena Bojanova majka Zorica Popović je kazala da je zaboravila kako izgleda kuća, zahvalivši se donatorima.

“Samo mogu da kažem mnogo vam hvala svima što ste došli išto ste nam ovo priredili, toliko, ne mogu dalje”, rekla je Popović.

Rok za završetak kuće je 30 dana, sredstva su izdvojena iz Ministarstva za zajednice i povratak iz za to predviđenog fonda za izgrađu kuća povratnika i uopšte pomoć interno raseljenim licima. Četvoročlanoj porodici Tripković u selu Plemetina u opštini Obilić danas su uručeni ključevi za kuću koja je izgrađena sredstvima Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu kosovskog premijera.Direktor Kancelarije za pitanja zajednica Srđan Popović rekao je da je izgradnja ove kuće počela pre mesec dana, izrazivši zadovoljstvo što su radovi završeni na vreme.