Otvoren počasni konzulat Belorusije u Novom Sadu
Foto: KURIR

Otvoren počasni konzulat Belorusije u Novom Sadu

Srbija -
Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević i ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej danas su svečano otvorili počasni konzulat Republike Belorusije u Novom Sadu

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević i ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej danas su svečano otvorili počasni konzulat Republike Belorusije u Novom Sadu.

Vučević je tom prilikom rekao da je posebno zadovoljan što se otvara počasni konzulat baš Republike Belorusije jer su Srbi i Belorusi više od prijateljskog naroda koje povezuje zajedničko poreklo, zajednička vera i zajednička istorija.

"Novi Sad je ponosan na činjenicu da se u njemu otvara počasni kozulat Republike Belorusije, ali je isto tako ponosan i na to što je jedan žitelj Novog Sada - Dragoljub Švonja izabran za počasnog konzula Belorusije u Srbiji", rekao je Vučević istakavši da je Švonji na taj način odato veliko priznanje za sve što je učinio pre svega u oblasti ekonomije.

Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej je kazao da se u Srbiji oseća kao da nije u stranoj zemlji, već da je u svojoj državi i svom rodnom gradu, što, kako je kazao, samo pokazuje koliko su dve države slične.

"Srpski hor je na tako emotivan način otpevao belorusku himnu da je teško naći hor u Belorusiji koji će je otpevati na tako dobar način", rekao je Makej istakavši da će današnji dan mnogo značiti za diplomatske odnose Srbije i Belorusije koji će ubudućosti biti još jači i prisniji.

Govoreći o počasnom konzulu Belorusije u Srbiji Dragoljubu Švonji, Makaj je kazao da je Švonja prvi pokrenuo mešovito srpsko-belorusko preduzeće za sklapanje beloruskih traktora u Srbiji i da je mnogo učinio na razvijanju prijateljskih odnosa između dve zemlje. Pored Vučevića, Makeja i Švonje otvaranju počasnog konzulata Belorusije u Novom Sadu prisustvovali su ambasador Belorusije u Srbiji, Vladimir Čušev, šef Odseka severne Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova Belorusije Valerij Kurđukov, sekretar za privredu u Vladi AP Vojvodine Miroslav Vasin, te drugi predstavnici Ministarstva inostranih poslova i ambasade Belorusije.

Pre ceremonije otvaranja konzulata Vučević je u svečanom salonu Gradske kuće primio visoku delegaciju Belorusije s kojom je razgovarao o unapređenju odnosa između Novog Sad i beloruskih gradova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track